maandag 21 december 2015

Intermezzo – Wąsosz

Wąsosz is een plaats van enkele duizenden inwoners in Silezië, het zuidwesten van Polen. Sinds 1992 bestaan er vriendschapsbanden tussen Wąsosz en de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Om die uit te bouwen werd al snel de nog altijd bestaande Stichting Vrienden van Wąsosz opgericht. Meest in het oog springende activiteit van de stichting is een jaarlijkse uitwisseling van kinderen.
Omdat de gemeente Meerlo-Wanssum inmiddels is opgeheven moet de Stichting Vrienden van Wąsosz voor subsidie zowel bij de gemeente Horst aan de Maas als de gemeente Venray aankloppen. Volgens Dagblad De Limburger verleent Venray jaarlijks 1100 euro subsidie. Horst aan de Maas, om hetzelfde bedrag gevraagd, zou al enkele jaren geen subsidie meer verstrekken. Voor Venray zou dit aanleiding zijn er nu ook de stekker uit te trekken. Aanleiding voldoende voor een demonstratie van de stichting en de getroffen kinderen. Die vond op 15 september plaats in de Horster raadszaal.
Onlangs bleek dat de demonstratie niet het beoogde effect heeft gehad. Op de dag namelijk waarop het Horster gemeentebestuur besloot 10.396 euro uit te trekken voor kerstverlichting in Swolgen, 1 december, besloot het tevens geen subsidie toe te kennen aan de Stichting Vrienden van Wąsosz. Argument, aldus Dagblad De Limburger van 16 december: het subsidiëren van uitwisselingsprogramma’s past niet binnen het gemeentelijk beleid. Zit iets in. Toch moet dit bij de kinderen zijn aangekomen als een mokerslag. Want wat zei burgemeester Van Rooij na afloop van de demonstratie op 15 september tegen Omroep Reindonk (een link maken naar de reportage lukt me helaas niet)?
‘Geweldig! Het was ook wel een indrukwekkende boodschap die ze overbrachten. (…) Ik heb ze in ieder geval toegezegd dat ik met de wethouder héél serieus ga kijken naar de subsidieaanvraag. Ik heb ze ook opgeroepen om niet te blijven wachten op de gemeente, want bij de gemeente is het ook steeds meer keuzes maken. Denk ook zelf creatief na. Als jullie zo hard willen, dan vinden jullie ook zelf oplossingen, zeker in een gemeente, in een regio die heel veel heeft met Polen en met Poolse arbeidsmigranten. Ja, wat dat betreft indrukwekkend en tegelijkertijd ook geweldig.’
Dat heet nu valse hoop bieden. Ja, de burgemeester bouwt inderdaad een heel voorzichtig voorbehoud in, maar horen kinderen dat? Burgemeester zijn betekent dat je ook wel eens boodschapper van het slechte nieuws moet zijn. Wind er dan geen doekjes om, zeg waar het op staat. Ook kinderen hebben daar begrip voor.
Hoe zou trouwens de gemoedstoestand van verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch zijn? Hij is op deze manier weer eens de kwaaie pier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten