maandag 21 december 2015

Top 5 – Tienrayse Kerstmannen

Afgelopen week de meeste van de Horster kernen bezocht. Op grond daarvan zeg ik: ‘Het zou zomaar kunnen zijn dat Tienray hét Kerstmannendorp van Horst aan de Maas is.’ Griendtsveen het muggendorp, Lottum het rozendorp, Hegelsom het kippendorp, Sevenum het corpussen-met-blauwe-lendendoekdorp, Grubbenvorst het aspergesdorp. En Tienray dus het Kerstmannendorp. Best gek eigenlijk: als er één Horster kern is waar de gelovigheid van afdruipt, dan Tienray wel. En als er één heiden op deze aardkloot rondloopt, dan de Kerstman wel.
Hebben de Tienraynaren in de loop der decennia een teveel aan Mariadevotie over zich uitgestort gekregen? Moeten de Kerstmannen derhalve als een uiting van recalcitrantie worden gezien? Of leeft bij de dorpelingen misschien het besef dat Maria als USP (Unique Selling Point) over haar hoogtepunt heen is en trachten ze zich nu op de kaart te zetten als Kerstmannendorp? Of zou het dan toch een ultieme poging zijn om de zo godvruchtige Polen van zich te vervreemden en zo te bewerkstelligen dat de voor 240 Polen bedoelde woonunits aan de Nehobolaan leeg blijven staan?
Enfin, feit is dat Tienray vergeven is van de Kerstmannen. En dan kan een Horst-sweet-Horst top 5 van Tienrayse Kerstmannen uiteraard niet uitblijven. Komt-ie:

5. Mariaschool, Bernadettelaan
Staat voor de Mariaschool. Nou vraag ik je! Zo wordt het natuurlijk nooit meer wat met die Mariaverering.

4. Modehuis Cruysberg, Spoorstraat
Ietwat bespottelijk sleetje, maar hij heeft er wel goed de vaart in.

3. Martens Asperges, Mackayweg
Horst-sweet-Horst is een enorme voorstander van lezen. Maar het aspergemobiel met op de bok een Kerstman die verdiept is in een boek? Kan onmogelijk goed gaan. 

2. Jan Linders, Spoorstraat
Heeft-ie gezopen of zo? Of zou het de bedoeling zijn dat-ie zo hangt? En weet meneer wel dat-ie de nooduitgang blokkeert met z’n rare fratsen?

1. Spoorstraat
Ik zeg je één ding: goed dat deze griezel aan de ketting ligt! Schuinsmarcheerder eerste klas, dat zie je in een oogopslag. En ik zou wel eens willen weten wat voor dubieuze zaakjes dit sujet in die plunjezak heeft verstopt.

Denk overigens niet dat de Kerstman de alleenheerschappij heeft in Tienray: aan de Spoorstraat kwam ik ook deze ontzagwekkende koning tegen.
Caspar, de zwarte wijze uit het oosten. Prachtig statement!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten