zondag 28 oktober 2018

Klein mysterie 759 – De keukentafel van Horster gemeenteraadsleden (2)

Onbedoeld zijn ze even blijven liggen, de keukentafels van Horster gemeenteraadsleden. Even ter opfrissing van uw geheugen (klik ook hier): tijdens de voorbereidende gemeenteraadsvergadering op 4 september deed VVD-fractievoorzitter Peter Elbers een opmerkelijke onthulling over zijn keukentafel. Lees maar:
‘Vaak worden er goedkope Chinese of andere surrogaatluchtwassers aangeschaft die net zoveel functie hebben zoals bij mij op de keukentafel de namaakschoorsteen.’
Dit riep de vraag op wat andere gemeenteraadsleden eigenlijk op hun keukentafel hebben staan. Daarom deed ik een oproep aan alle raadsleden mij een foto van hun keukentafel te sturen. Het resultaat overtrof mijn stoutste verwachtingen: liefst tien foto’s van gemeenteraadslidkeukentafels druppelden binnen! Negen van een mannelijk raadslid, één van een vrouwelijk. Bij die van mannen overigens niet die van Peter Elbers. Hij liet me weten dat hij zijn ‘keukentafelgeheimen’ verder niet uit de doeken wenste te doen, dit ‘geheel los van uw creatieve manier van aanpak’. Waarvoor ik uiteraard het volste begrip heb. De tien raadsleden van wie ik wel een foto ontving, wil ik bij dezen ontzettend hartelijk danken voor het inkijkje in hun privéleven.


Gemeenteraadslidkeukentafels moet je de eer geven die hen toekomt. Daarom heb ik besloten er twee stukjes aan te wijden: een dezer dagen de Top 5 van keukentafels van Horster gemeenteraadsleden en nu een wat algemenere beschouwing over de Horster gemeenteraadslidkeukentafel. Die is vooral bruin, in een aantal verschillende varianten. Enige dissonant is de witte tafel van Jos Gubbels (D66+GroenLinks).


Ook wat betreft materiaal geen bokkensprongen: oerdegelijk hout is favoriet, op korte afstand gevolgd door formica. Alleen de tafel van Bram Hendrix (Essentie) springt er een heel klein beetje uit: zijn keukentafel bestaat behalve uit hout ook uit glas.


Lege Horster gemeenteraadslidkeukentafels bestaan niet. Bijna lege gemeenteraadslidkeukentafels evenmin. Het meest minimalistisch in dit opzicht zijn nog de keukentafels van Danny van Hees (CDA) en Bram Hendrix. Qua volte van de keukentafel scoren Kay Thijssen (Essentie) en Jim Weijs (D66+GroenLinks) het hoogst.


Zes van de tien gemeenteraadslidkeukentafels worden opgesierd door bloemen en/of planten. Een ander veelvoorkomend object is de laptop (vijf van de tien). Ook fysiek leesvoer behoort tot de favoriete attributen – dat zal toch niet met het oog op de intellectuele uitstraling van de dame en heren speciaal voor de foto zijn aangesleept? Vertederend zijn de twee keukentafels met Lego-objecten, van Jeroen Brouns (Essentie) en opnieuw Bram Hendrix.


Sterke drank valt alleen waar te nemen op de keukentafel van Roy Bouten (PvdA) – de andere heren en de dame zullen de sterke drank speciaal met het oog op de foto toch niet snel onder hun keukentafel hebben verstopt? Een spelletje kom ik alleen tegen bij Alex Janssen (CDA). Fruit is uitsluitend aanwezig op de keukentafels van Aniet Fonteyne en Thijs Lenssen. Wat de vraag oproept of fruit op de keukentafel een voorwaarde is om SP-gemeenteraadslid te mogen worden. Meest luguber: de hand op de keukentafel van Kay Thijssen.


Ten slotte: van tevoren vroeg ik me af of aan de Horster gemeenteraadslidkeukentafels wellicht valt af te lezen tot welke partij de keukentafelbezitter behoort. Nee dus. Geen touw aan vast te knopen, geen patroon in te ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten