zaterdag 20 oktober 2018

Intermezzo – Kruispunt Horst / Gertie Janssen en Eric Toebosch

Is er eens een keer iets moois en bijzonders te zien in Horst, komt er geen kip kijken! Dat trieste lot treft de expositie Kruispunt Horst, met prachtig, indringend werk van Gertie Janssen en Eric Toebosch.


Komt dat doordat Hallo Horst aan de Maas er behalve deze weinig inspirerende aankondiging geen aandacht aan heeft geschonken?


Of heeft het misschien iets te maken met het feit dat de expositie plaatsvindt in Kloosterhof? Dat Horstenaren principieel Kloosterhof mijden zolang die al eeuwen geleden beloofde renovatie niet is uitgevoerd?


Principes zijn er om gekoesterd te worden, maar toch is deze expositie het beslist waard om over die principes heen te stappen. Zo vaak komt het immers nou ook weer niet voor dat in Horst aan de Maas hoogwaardige hedendaagse kunst te zien is.


De titel Kruispunt Horst is niet zomaar gekozen. Gertie Janssen (1949) woont weliswaar in Malden, maar is een telg uit het geslacht der ‘Janssen de Mulders’. Venlonaar Eric Toebosch (1949) maakte zestien jaar lang furore als tekendocent aan de Jacob Merlo Mavo in Horst. En nu ontmoeten deze leeftijdgenoten elkaar in Horst. Allebei hebben ze een passie voor het Verre Oosten, iets dat in hun beider werk duidelijk tot uiting komt. Ze delen trouwens nog wel meer: het zijn beiden in de eerste plaats schilders, hun werk kenmerkt zich door de uitbundige kleuren en ze gebruiken allebei een veelheid aan materialen als basis voor hun werk.


Zoals altijd bij kunst: je hoeft het van mij niet mooi of goed te vinden. Maar je weet pas of je het mooi of goed vindt als je het hebt gezien. Dus dringend advies: loop morgen, donderdag, vrijdag, zaterdag of volgende week zondag (tussen 12.00 en 18.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur) gewoon eens binnen in de voormalige kledingzaak op Kerkstraat 5. Je wordt er met open armen ontvangen, krijgt desgewenst een persoonlijke toelichting van de kunstenaars en wordt voorzien van een drankje. En dat allemaal gratis en voor niks!


Oh ja, Eric Toebosch voegde me nog toe dat een bezoek ook zeker is aan te raden voor mensen van rond de zeventig die zich niet meer helemaal lekker voelen en hun familieleden. Hij beschilderde in Vietnam namelijk enkele tientallen urnen die werden geglazuurd en afgebakken en die hier nu te koop zijn.

1 opmerking: