donderdag 14 maart 2019

Top 5 – Schoolstraatklinkervierkanten

Ach, weet je, ik zou hier natuurlijk een potje moeilijk kunnen gaan doen over al die voor fietsers zo ontzettend hinderlijke Schoolstraatincisies en -perforaties,

maar er zijn verdorie wel belangrijker zaken om een potje moeilijk over te gaan doen. Bovendien zou een potje moeilijk gaan doen over die incisies en perforaties slechts afleiden van het ware hoogtepunt van het westelijk van de Westsingel gelegen deel van de Schoolstraat in Horst: de klinkervierkanten.


Niet dat de Schoolstraatklinkervierkanten voor fietsers niet ontzettend hinderlijk zijn – integendeel zelfs – maar de Schoolstraatklinkervierkanten vergeef je alles. Vanwege hun uniciteit, vanwege hun schoonheid, vanwege hun authenticiteit, vanwege hun pretentieloosheid. Komt ie, de exclusieve Horst-sweet-Horst top 5 van Schoolstraatklinkervierkanten:

5.

Zó irritant, die beschadigde klinker direct rechts naast de putdeksel! Daarbij vergeleken zinken de onregelmatigheden in het patroon in de onderste helft van het vierkant in het niet.  

4.

En toch vraag je je af of het nu per se nodig was de perfecte orde in het patroon van dit vierkant te verstoren (namelijk in de derde rij van boven, naast het derde vierkant van links). Of heeft de putdeksel dit dan toch op z’n geweten?

3.

Naar de letter der wet geen vierkant (‘een gelijkzijdige rechthoek’) maar een rechthoek. Regelmaat heerst, zij het niet absoluut. Toch verstoren de twee enigszins rood getinte klinkers en de donkergrijze accenten op sommige klinkers de rust niet. Zelfs de doodlopende halve rij klinkers boven de eerste rij van beneden detoneert niet.

2.  

Onweerstaanbaar door die donkergrijze punt links naast de putdeksel.

1.

Creatief met klinkers.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten