zaterdag 4 mei 2019

Intermezzo – Oorlog

Oorlog. Je wordt er dezer dagen mee doodgegooid. Oorlog, ver-van-m’n-bed-show voor ons? Had je gedacht! Op station Horst-Sevenum woedt al zo’n tien jaar een oorlog tussen ProRail en graffitisten en tussen graffitisten onderling. Strijdpunt is een huisje, aan de Horster kant van het spoor. In maart 2010 maakte ik de eerste foto van het huisje. De westgevel van het toen nog vrijstaande huisje was op dat moment voorzien van de mooiste muurschildering die ik ooit in Horst heb gezien:


Twee maanden later hadden ordinaire spuiters de schildering ontdaan van haar magie:


In 2011 achtte ProRail het noodzakelijk een hoog hek rondom het huisje te plaatsen:


Mocht ProRail daarmee verdere bespuiting tegen hebben willen gaan, dan bleef het beoogde effect uit:


In 2015 voorzag ProRail het huisje van een nieuwe verflaag:


Mocht ProRail daarmee verdere bespuiting tegen hebben willen gaan, dan bleef het beoogde effect uit:


ProRail legde daarna het moede hoofd in de schoot en staakte de strijd. Ook de graffitisten leken de onderlinge strijdbijl te hebben begraven. Nu blijkt dat eerder sprake was van een staakt-het-vuren. De afgelopen maanden zijn de gevechten namelijk in alle hevigheid opgelaaid. Inzet is ditmaal vooral de oostgevel. Die werd drie jaar lang opgesierd door deze spreuk:


In februari was dit ineens het beeld:


En vorige week dit:


Dat pareltje had natuurlijk nog wel een tijdje onaangeroerd mogen blijven, maar helaas was gisteren dit het beeld:


Wat deze oorlog tot dusverre onderscheidt van de meeste andere oorlogen is dat er – althans voor zover mij bekend – tot op heden geen slachtoffers vallen te betreuren. Laten we hopen dat dit vooral zo blijft.

Overigens (1) zou het ProRail sieren als het zich neerlegt bij de feiten en het hek weer verwijdert, opdat wij, treinreizigers, weer vrij zicht krijgen op het verdere strijdverloop.

Overigens (2) heb ik vanmiddag weer een treinreis op het programma staan. Kan niet wachten tot het zover is, benieuwd als ik ben of zich sinds gisteren nog nieuwe ontwikkelingen hebben voorgedaan op het slagveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten