woensdag 1 mei 2019

Intermezzo – Station Horst-Sevenum

Je telt pas echt mee als je wordt gestalkt. Welnu, ik tel mee want ik word sinds enige tijd gestalkt. En wel door een mij onbekend persoon wiens lawine van berichten telkens dezelfde strekking heeft: de naam van station Horst-Sevenum moet worden veranderd in station Horst-Hegelsom. Dat gaat bijvoorbeeld zo:
‘Station Horst-Sevenum, pardon? Historisch en topografisch is deze benaming een misser. Geen perrontegel, biels of rails van dit fraaie negentiende-eeuwse NS-station ligt in of grenst aan Sevenum. Niet alleen een vergissing, geachte blogger, maar veel meer nog een affront richting de inwoners van het pittoreske kerkdorp Hegelsom. In Hegelsom en nergens anders is het station gelegen. Aan het cultureel-historisch imperialisme van Sevenum moet door bevoegd gezag onverwijld een einde worden gemaakt. Station Horst-Hegelsom moet de naam worden.’

Me dunkt dat hier wel iets tegenin is te brengen. Dat ‘geen perrontegel, biels of rails’ in Sevenum ligt, zal best kloppen. Maar aan Van station Horst-Sevenum tot Staatsie 1866 (Nel Verstegen-Maessen, 2015) ontleen ik de wijsheid dat de (inmiddels verdwenen) laad- en losplaats wel degelijk voor een deel op Sevenums grondgebied lag (als ik lieg, lieg ik dus in commissie):


Voorts: van voormalig bondskanselier Helmut Kohl is de uitspraak ‘Die Gnade der späten Geburt’, wat betekent dat je van geluk mag spreken als je na een bepaalde datum bent geboren. Ik zou daar ‘Der Fluch der späten Geburt’ tegenover willen stellen: je kunt ook pech hebben als je na een bepaalde datum bent geboren. Hegelsom had er gewoon eerder bij moeten zijn! In 1866, toen station Horst-Sevenum werd geopend, was Hegelsom niet meer dan een vlek, een buurtschap zo je wilt. Daar vernoem je toch geen station naar? Pas zestig jaar later zou Hegelsom zich tot een dorp(je) ontwikkelen.


Voorts: blagen die vragen worden overgeslagen! Hegelsom is van zichzelf toch al sterk genoeg, ook zonder station op zijn naam? Hegelsom staat toch ver boven dit geneuzel? Hegelsom verlaagt zich toch niet tot Calimerogedrag?


Voorts: weglating van het toevoegsel Sevenum in de stationsnaam zou betekenen dat je je nooit meer kunt verkneukelen over machinisten die zich verslikken in de uitspraak van Sevenum. Wat heb ik in al die jaren niet voorbij horen komen? Sèvenum. Zeuvenum. SSSevenum. Sevénum. Seffenum. Sevenúm. En ik zou nog heel graag het moment willen meemaken waarop de machinist omroept: ‘Horst-Seffa, station Horst-Seffa.’


Overigens heb ik niet de illusie dat ik mijn stalker hiermee tot zwijgen zal brengen. Integendeel, ik reken op nieuwe lawines. Niet tot mijn ongenoegen:  being stalked.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten