donderdag 30 januari 2020

Intermezzo – Slagroom is niet arm

Gedichtendag vandaag. Horst-sweet-Horst brengt daarom een eerbetoon aan alle Horster betonpoëten. Kijken en luisteren valt te prefereren boven lezen.


slagroom is niet arm

pik
hardcore
sex
fuck
shag
zuipen en neuken
stop het in je aars

darkness over christianity
satan

ik ben kabouter plop
idioot
nee gek
gast alles gast?

we are
level
dope
broke
ruig
fijn
kapot

strüdel is minder kaal

spijbelsquad
bende van ellende

once we’ll rule the world

kanker
kanker lijer
kut waute
kut negers het land uit
kuus

eat pigs and be free

homo
hombre
ow mam

give us a future stop

vrijdag 24 januari 2020

Top 5 – Winkels en (horeca-)ondernemingen in Horst aan de Maas met een (rang)telwoord in de naam

Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook als het winkel- en (horeca-)ondernemingsnamen betreft. Trending de laatste jaren in Horst aan de Maas zijn vooral de Be(e)j-namen (denk aan Beej Mooren, Beej ôs, Bej Ber) en de (rang)telwoordnamen. Dok 30 aan de Hoofdstraat in Horst is bij mijn weten de jongste loot aan laatstgenoemde stam.


Zou een Horst-sweet-Horst top 5 van winkels en (horeca-)ondernemingen in Horst aan de Maas met een (rang)telwoord in de naam er misschien in zitten, vroeg ik me enkele weken geleden af. Veel verder dan Dok 30, Blok 10 en Pand 16 kwam ik aanvankelijk niet. Dankzij T. kwam ik al een eind verder, maar dat het uiteindelijk tot een top 5 is gekomen, is vooral aan Pepijn van Horck te danken. Dat ik door zijn toedoen de afgelopen dagen heel wat fietskilometers heb moeten maken, nam ik daarbij graag voor lief.  


Op basis van welke criteria moest die top 5 eigenlijk worden samengesteld? Op basis van de hoogte of de laagte van het (rang)telwoord? Op basis van de taal (Nederlands, Engels, dialect) van het (rang)telwoord? Op basis van het aanzien van de panden waarin de winkels en (horeca-)ondernemingen zijn gevestigd? Lastig, lastig, lastig. Uiteindelijk heb ik maar besloten me vooral door de spitsvondigheid van T. en Pepijn te laten leiden.


Komt ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van winkels en (horeca-)ondernemingen in Horst aan de Maas met een (rang)telwoord in de naam:

5. Art4Hair (Grubbenvorst)


Tip van Pepijn. Hij noemde ook nog Damp4You in Sevenum, hoewel hij tegelijkertijd het vermoeden uitsprak dat dat wel eens verdwenen zou kunnen zijn. Inderdaad. Intussen vraag ik me nog steeds af waaraan mensen met een Art4Hair-kapsel te herkennen vallen. 

4. De 3 Vrouwen (Meterik)


Tip van T.; Pepijn suggereerde De Vier Jaargetijden in Sevenum, maar die tip heb ik naar de prullenbak verwezen: is een winkelcentrum. Hij kwam ook nog aanzetten met Zeven Geitjes in Grubbenvorst, maar dat zie ik dan toch weer meer als onderdeel van Steakhouse Grubbenvorst.


3. Staatsie 1866 (Hegelsom)


Eigen vondst; zowel T. als Pepijn hadden er nog nooit van gehoord. Trouwens over duizendtallen gesproken: Pepijn whatsappte ‘En Sport2000 in Horst allicht’. Waaruit je kunt opmaken dat hij uit Sevenum komt en niet uit Horst, want Sport2000 is al een tijdje kassiewijle.

2. De Sevewaeg (Sevenum)


Pepijn: ‘Asse morge tog bezig bis moste is bee de wingerd kieke... Door zit of zoot volgens mig ok un deel in met in nummernaam en stukske verder is sevenheim maja.’ Bij De Wingerd niets kunnen ontdekken, behalve reclame voor dansschool Salsa 2inblack, maar die zetelt in Blerick.


En Sevenheim is geen winkel of (horeca-)onderneming. De Sevewaeg wel.

1. Primera


Pepijn: ‘En Primera is eigenlijk ok "eerste”.’ Werkelijk ge-ni-aal om hierop te komen! Zo geniaal dat een andere winkel met nota bene een rangtelwoord in dialect, Twedde Kans (tip van T.), het moet afleggen tegen Primera, zelfs in de wetenschap dat dit een ketenwinkel is.


(En dan was er natuurlijk nog Ramses. Of Ramses II. Pepijn: ‘De hes volgens mig ok nog un Ramses II in Horst. Tegeneuver Johnnys.’ Niet dus. Tegenover ‘Johnnys’ zit Amon.


Maar wacht eens … zit Ramses II niet tegenover ’t Gasthoês? Inderdaad:


Alleen dan wel zonder ‘II’. Pepijn triomfantelijk laten weten. Waarop hij even triomfantelijk een foto terugappte:


Desondanks is Ramses (II) vanwege verregaande onduidelijkheid buiten deze top 5 gevallen.)

vrijdag 17 januari 2020

Intermezzo – Schone lucht

Hallo Horst aan de Maas, 16 januari 2020, reactie van CDA-fractievoorzitter Loes Wijnhoven op het door negen provincies en 36 gemeenten (maar niet de gemeente Horst aan de Maas) ondertekende Schone Lucht Akkoord:


we omarmen
schone lucht
zeker
maar
gezien alle ontwikkelingen op dit vlak
die we met belangstelling volgen
wachten
we nader onderzoek af
voordat
we hier
verder
een standpunt
over
innemen


Vier bespiegelingen over We omarmen schone lucht

i

o schone lucht
we omarmen u
we koesteren u
we beminnen u
met alles wat we in ons hebben

al weten we dat niet helemaal zeker


ii

troebele lucht
zwanger van hypocrisie


iii

gezalfde spruitjes
met wijwater besprenkeld
stinkend op de mesthoop
van het gezond boerenverstand


iv

ik omarm
schone lucht
zeker
maar
van cda-gelul
gezuiverd

zondag 12 januari 2020

Intermezzo – Surrealisme boven Meterik

Ongelooflijk maar waar: begin jaren zeventig van de vorige eeuw waren er slechts twee Nederlandse televisiezenders, Nederland 1 en Nederland 2. Elke omroep had z’n vaste avond. Als ik me niet vergis was de donderdagavond de VPRO-avond. Daarvan zijn me slechts twee elementen bijgebleven. Om te beginnen de animatieserie Beertje Colargol. Het is niet zozeer de serie zelf die me bijstaat als wel het liedje waarmee elke aflevering begon. Ik kan het nog steeds uit m’n hoofd opdreunen:

Ik ben Beertje Colargol
Beertje dat kan zingen
traladoremifasol
ik ben Beertje Colargol


Het tweede element van de VPRO-avond dat ik me herinner, staat me minstens zo helder voor de geest. Elke omroep had destijds een eigen omroeper of omroepster. Uitgezonderd de VPRO. Zoals zo vaak z’n tijd ver vooruit deed de VPRO aan die onzin niet mee: de VPRO-avond begon met een door Jaap Drupsteen ontworpen leader. Die opende met geleidelijk wegstervende, ietwat bombastische muziek, waarna Ad ’s-Gravesande met z’n uit duizenden herkenbare stem op geheel eigen wijze de avond bij de kijkers inleidde. In beeld: het oplichtende, in sierlijke krulletters vormgegeven VPRO-logo, omgeven door voorbijdrijvende wolken, hetgeen een dramatisch effect had.


Al deze herinneringen aan de beginjarenzeventigse VPRO-avond, en dan vooral die aan de wolken uit de leader, werden afgelopen vrijdagavond iets na zessen, op de fiets onderweg vanuit Meterik richting Horst, bij me wakker gekust. Een volle maan bescheen de weinige wolken die nog aan de hemel te bekennen waren. De kracht van het maanlicht verleende het tafereel iets surrealistisch, iets sprookjesachtigs, dat op deze foto helaas niet helemaal goed tot uitdrukking komt.


Je moet het gewoon hebben gezien. Ik zag het.    

maandag 6 januari 2020

Intermezzo – Benderstraat

Mocht het ooit tot een Horst-sweet-Horst top 5 van onbijzondere Horster straten komen, dan is de kans groot dat de Benderstraat daarin opduikt. Het wegdek, de trottoirs, de lantaarnpalen, de auto’s, de woningen, de tuintjes: het ene is nog onbijzonderder dan het andere.  Op de jaarlijkse kerststal na,


is de naam welbeschouwd het enige niet-onbijzondere aan de Benderstraat. Die naam zou ik zelfs bijzonder willen noemen. ‘Bender’ komt niet voor in de Van Dale. ‘Bendir’ wel. Maar ik neem niet aan dat de straat naar een Noord-Afrikaanse handtrommel is vernoemd. Naar wie of wat dan wel? Naar een scherp aangesneden voorzet (a bender) van David Beckham? Uitgesloten! Beckham moest nog geboren worden toen de straat zijn naam al had. Naar het traditionele Horster boemelen dan (to be on a bender = aan de boemel zijn)? Traditie of niet, ook het boemelen kwam pas ná de straatnaam.


Ik kom hier allemaal op door een e-mail die ik ontving van Thomas Joosten. Hij vraagt zich al jaren af waar de naam Benderstraat vandaan komt en hoopte dat ik hem kon helpen. Ik mailde hem terug dat ik hem tot mijn grote spijt moest teleurstellen: ik ben zélf juist razend benieuwd naar de naamsverklaring.


Toch zat het me niet helemaal lekker: zou er echt niets over de herkomst van die straatnaam te achterhalen zijn? Googlen leidde niet tot het gewenste resultaat – een zoektocht in mijn collectie Horstensia wél. Om te beginnen het onvolprezen Oud Horst in het nieuws. Deel 3, bladzijde 182, 13 april 1929:


‘Gebr. Janssen, Benderhof, Horst.’ Deel 2 bevat een foto van een schoolklas uit 1906. Eén van de leerlingen volgens het bijschrift: ‘Herman Janssen (“Bendere Maan”, woonde bij Middelijkse Koel)’. De Middelijkse Koel! Die lag ongeveer op de plaats waar nu de Benderstraat ligt! En ook nabij de woning van legendarisch onderwijzer en hobbyfotograaf Lei Coppus. Zouden de door Jan Derix samengestelde boekjes met foto’s uit de collectie van Lei Coppus dan misschien afbeeldingen van de Benderhof bevatten? Ja dus! Op bladzijde 55 van deel I:


Bijschrift: ‘Op de Middelijkse Koel, omstreeks 1925, v.l.n.r. in de boot van Jan Baltussen, de knecht van Zegers en Maan Janssen (“Bendere”) met dochtertje. Op de achtergrond de woning van Janssen.’ Deel II bevat bovendien een foto van ‘de beugelbaan van Piet Janssen (“Bendere”)’.


Conclusie: de Benderstraat is vernoemd naar een boerderij die tot in de twintigste eeuw in de nabijheid van de huidige straat lag. De boerderij werd in de eerste helft van de twintigste eeuw bewoond door de familie Janssen, wier bijnaam verwees naar de naam van haar boerderij. Resteert de vraag waar de naam van de boerderij vandaan komt. In eerste instantie ben je geneigd te denken dat ze ooit bewoond is door een familie Bender(s). Maar uit vluchtig onderzoek blijkt dat die naam slechts heel sporadisch voorkomt in Horst. Zou ‘bender’ dan misschien een afgeleide kunnen zijn van ‘beemd’ (grasland in een beekdal)?   

zaterdag 4 januari 2020

Intermezzo – Cursus Aukje van Dijk

Het zal een klein jaar geleden zijn dat ik op een troosteloze maandagmorgen in het centrum van Horst werd aangesproken door een vrouw met een klein kind op haar arm. Of ik misschien lezer van de Volkskrant was? Een vraag die ik niet zag aankomen. Maar wel bevestigend beantwoordde. Of ze dan misschien wekelijks het Volkskrant Magazine, de zaterdagse bijlage, mocht hebben? Zeker, geen probleem. Of ik dan misschien mocht weten waarom? Natuurlijk! Ze was van plan in 2019 een cursus te gaan geven over interieurinrichting. Niet op de geijkte manier, maar een cursus waarbij de deelnemers zich laten leiden door hun eigen gevoel en niet door wat televisieprogramma’s en woontijdschriften voorschrijven. En bij het ontdekken van dat eigen gevoel zouden de wat meer eigengereide stijlpagina’s van het Volkskrant Magazine weleens van pas kunnen komen.


Inmiddels heeft Aukje van Dijk, want zo bleek de vrouw met het kleine kind op de arm te heten, de eerste editie van de cursus erop zitten en staat een tweede editie op de rol. ‘Reisleider’ noemt ze zichzelf. Ze wil de deelnemers vooral niks opleggen, ze helpt hen slechts. Om de essentie eruit te filteren, om zélf te ervaren, om zélf te voelen. En zeker niet iets doen omdat de buren het ook doen. Nee, ze dienen zélf te ontdekken wat ze willen en wat ze mooi vinden. Zodat hun woning hun karakter weerspiegelt. Zodat ze spullen kopen die ze niet snel moe zijn (‘Als dát geen duurzaamheid is …’).  


Het gaat om vijf bijeenkomsten van tweeënhalf uur. Leidraad is een cursusboekje dat ze zelf heeft samengesteld. ‘Maar daarin wordt niet zoveel prijsgegeven. Er staat vooral ondersteunende theorie in en er is ruimte voor het maken van de opdrachten. Anders gaan de deelnemers al van alles lezen en zich thuis voorbereiden.’ Niet de bedoeling, want de cursus is vooral een zoektocht naar jezelf: ‘Je onderzoekt welke materialen het beste bij je passen, welke geuren voor de juiste sfeer in je huis kunnen zorgen, welk kleurenpalet geschikt is voor jou, welke vormen passen bij jouw karakter, welke stijl het beste bij je past en hoe je deze elementen kunt inzetten en combineren zodat het een eenheid wordt. Identiteit, beleving en sfeer, daar draait het om.’


Laagje voor laagje pelt ze af, ontdoet ze je van vooringenomenheden en vastgeroeste patronen, ontleedt ze wat je tot in je ziel raakt. Klinkt allemaal wat vaag, erkent ze. En misschien ook wel zweverig, terwijl het dat beslist niet is, bezweert ze. Maar wat let je om zelf de proef op de som te nemen? Klik hier voor meer informatie over de cursus of stuur Aukje anders een e-mail: ccontact@aukjevandijk.nu


En de inmiddels geschrapte (‘Zó jammer!’) stijlpagina’s van het Volkskrant Magazine? Die zijn door Aukje gebundeld tot inspiratiemappen voor de cursusdeelnemers.