zaterdag 4 januari 2020

Intermezzo – Cursus Aukje van Dijk

Het zal een klein jaar geleden zijn dat ik op een troosteloze maandagmorgen in het centrum van Horst werd aangesproken door een vrouw met een klein kind op haar arm. Of ik misschien lezer van de Volkskrant was? Een vraag die ik niet zag aankomen. Maar wel bevestigend beantwoordde. Of ze dan misschien wekelijks het Volkskrant Magazine, de zaterdagse bijlage, mocht hebben? Zeker, geen probleem. Of ik dan misschien mocht weten waarom? Natuurlijk! Ze was van plan in 2019 een cursus te gaan geven over interieurinrichting. Niet op de geijkte manier, maar een cursus waarbij de deelnemers zich laten leiden door hun eigen gevoel en niet door wat televisieprogramma’s en woontijdschriften voorschrijven. En bij het ontdekken van dat eigen gevoel zouden de wat meer eigengereide stijlpagina’s van het Volkskrant Magazine weleens van pas kunnen komen.


Inmiddels heeft Aukje van Dijk, want zo bleek de vrouw met het kleine kind op de arm te heten, de eerste editie van de cursus erop zitten en staat een tweede editie op de rol. ‘Reisleider’ noemt ze zichzelf. Ze wil de deelnemers vooral niks opleggen, ze helpt hen slechts. Om de essentie eruit te filteren, om zélf te ervaren, om zélf te voelen. En zeker niet iets doen omdat de buren het ook doen. Nee, ze dienen zélf te ontdekken wat ze willen en wat ze mooi vinden. Zodat hun woning hun karakter weerspiegelt. Zodat ze spullen kopen die ze niet snel moe zijn (‘Als dát geen duurzaamheid is …’).  


Het gaat om vijf bijeenkomsten van tweeënhalf uur. Leidraad is een cursusboekje dat ze zelf heeft samengesteld. ‘Maar daarin wordt niet zoveel prijsgegeven. Er staat vooral ondersteunende theorie in en er is ruimte voor het maken van de opdrachten. Anders gaan de deelnemers al van alles lezen en zich thuis voorbereiden.’ Niet de bedoeling, want de cursus is vooral een zoektocht naar jezelf: ‘Je onderzoekt welke materialen het beste bij je passen, welke geuren voor de juiste sfeer in je huis kunnen zorgen, welk kleurenpalet geschikt is voor jou, welke vormen passen bij jouw karakter, welke stijl het beste bij je past en hoe je deze elementen kunt inzetten en combineren zodat het een eenheid wordt. Identiteit, beleving en sfeer, daar draait het om.’


Laagje voor laagje pelt ze af, ontdoet ze je van vooringenomenheden en vastgeroeste patronen, ontleedt ze wat je tot in je ziel raakt. Klinkt allemaal wat vaag, erkent ze. En misschien ook wel zweverig, terwijl het dat beslist niet is, bezweert ze. Maar wat let je om zelf de proef op de som te nemen? Klik hier voor meer informatie over de cursus of stuur Aukje anders een e-mail: ccontact@aukjevandijk.nu


En de inmiddels geschrapte (‘Zó jammer!’) stijlpagina’s van het Volkskrant Magazine? Die zijn door Aukje gebundeld tot inspiratiemappen voor de cursusdeelnemers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten