maandag 4 mei 2020

Intermezzo – Pieter Litjens

Zeker de afgelopen weken met al dat wandelen passeer ik het straatnaambordje vrijwel dagelijks.


Ik zie het – de betekenis laat ik nooit tot me doordringen. Oorlogsslachtoffer, ja. Maar hoe, wat, waar, waarom? Toch eens een digitaal mini-onderzoekje aan wagen. Ziehier het resultaat.


Piet (Peter Johannes) Litjens werd op 18 maart 1905 in Meterik geboren. De boerenknecht, vrijgezel, zwaaide in 1926 af als dienstplichtig militair. Toen in 1939 de oorlogsdreiging almaar toenam, ontkwam ook Piet niet aan de mobilisatie. Met tegenzin meldde hij zich bij zijn bataljon, nadat hij een dag eerder nog de hele avond met zijn schoonzus had gedanst op de Horster kermis.  


Wat er al een tijdje aan zat te komen gebeurde in de vroege ochtend van 10 mei 1940: Duitse troepen vielen Nederland binnen. Piet bevond zich met zijn bataljon van een infanterieregiment in Katwijk aan de Maas, nabij de spoorbrug die Cuijk met Mook verbindt. De brug was een Duits doelwit. Op de Mookse oever probeerden Duitse militairen de brug in handen te krijgen, op de Cuijkse oever probeerden Nederlandse militairen dit te voorkomen. Dit gebeurde vanuit de bewaard gebleven kazemat 115S en de loopgraven in de nabijheid daarvan. Piet Litjens bevond zich in een loopgraaf. Tot tweemaal toe wisten de Nederlanders een Duitse aanval af te slaan. Omstreeks elf uur kreeg de bunker een voltreffer van een 8,8 cm granaat te verwerken. In de bunker werd sergeant Pierre Clevis uit Broekhuizenvorst gedood en in de aanpalende loopgraaf werd Piet zwaar getroffen. Hij overleed nog dezelfde dag aan zijn verwondingen.


Piet werd begraven op het kerkhof van Meterik. Zijn nicht Truus van Rensch-Litjens in 2013 in Trouw: ‘We gingen een paar keer per jaar naar zijn graf om er een bloemetje op te zetten en het verder te verfraaien. Eerst deed ik dat samen met mijn moeder en later met mijn man en mijn zusje. Ome Piet leefde bij ons voort als een echte militair, die voor het vaderland en onze vrijheid heeft gevochten. Hij heeft er niet om gevraagd om op deze wijze te sterven. Daarom blijven wij hem eren. Maar wij worden ouder en kunnen het graf niet eindeloos blijven onderhouden.’ Op verzoek van zijn familie kreeg Piet daarom in 2013 een herbegrafenis op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Truus van Rensch-Litjens: ‘Dat vinden wij eervol, zo wordt hij nooit vergeten.’


Op zijn gedachtenisprentje staat vermeld: ‘Al is het waar dat het roemvol is dapper en strijdend te sterven voor zijn dierbaar vaderland, toch wekt zulk een sneuvelen in de beste jaren des levens droefheid en deernis.’

(Gebaseerd op de websites van Stichting Heemkunde Meterik, het Ministerie van Defensie, de Oorlogsgravenstichting en Trouw. Ook de tweede, derde en laatste afbeelding zijn afkomstig uit deze bronnen.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten