zondag 19 juli 2020

Intermezzo – Spoor van vernieling

‘Vloeken mag niet.... Maar nu doe ik het toch. Manmanman wat een kansloos volk. In dit geval een pluim als je iemand verraad die dit gedaan heeft. Zo’n volk verdind gewoën alle negatieve aandacht die mogelijk is. Zulk volk zijn vaak jarenlang een onbetaalbare energie verslindende ergernis voor de maatschappij. Aanpakken met of zonder veraoje.’

Aldus de zelfbenoemde Doener in Passie, de gepassioneerde voorvechter van de Positieve Power van het Positivisme, de onvermoeibare ijveraar voor Geen Bla Bla maar Tok Tok, de bevlogen creator van Gezamenlijkheid vanuit een Open Positieve Houding, de gedreven verspreider van Positieve Energie (klik hier). Als zelfs híj vervalt in gevloek, in gescheld, in een open negatieve houding, in woede, in geblaat, in een oproep tot klikken, in – excusez le mot – azijnpisserij, dan moet er iets aan de hand zijn. En er ís iets aan de hand: in de nacht van vrijdag op zaterdag is een spoor van vernieling door Horst (aan de Maas) getrokken. Planten uit plantenbakken getrokken, een blikvanger vernield, dat soort werk. Irritant inderdaad. Hoogst irritant.


Ook een gekozen volksvertegenwoordiger mag zijn ergernis uiten. Maar van een gekozen volksvertegenwoordiger mag je méér verwachten dan meehuilen met de wolven in het bos. Zeker als die gekozen volksvertegenwoordiger het als zijn missie ziet om mensen te verbinden, te inspireren, te stimuleren om mooie dingen te doen, in hun kracht te zetten. Een gekozen volksvertegenwoordiger die oproept om te focussen op wat wél kan, om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen, om samen aan te pakken. Van zó’n gekozen volksvertegenwoordiger mag je verwachten dat hij zijn emoties ontstijgt. Dat hij het vuurtje niet verder aanwakkert. Dat hij zich niet bezondigt aan wij-zij-denken. Dat hij bezonnenheid toont. Dat hij zaken in een breder perspectief plaatst. Dat hij zich afvraagt of alle bezuinigingen op het jongeren- en bejaardenwerk waar zijn partij medeverantwoordelijk voor is, misschien bijdragen tot excessen. Dat hij het niet laat bij een oproep tot aanpakken en klikken. Dat hij komt met (suggesties voor) oplossingen, met (het begin van) een plan van aanpak. Want, hoe zei hij het ook alweer: ‘Positivisme trekt mensen aan en verbindt ze met elkaar.’


Planten uit plantenbakken trekken en een blikvanger vernielen getuigen van agressie. Diezelfde agressie spreekt uit de woorden van de Doener in Passie. Niet uit te sluiten valt dat de plantentrekker(s) en blikvangervernieler(s) berouw zullen tonen na het spoor van vernieling dat ze hebben getrokken. Hetzelfde geldt voor de Doener in Passie. Blijft de vraag of hij nu zelf de ware aard van het beestje heeft onthuld. Sowieso is het beter om eerst te denken en dan pas te Doen.

7 opmerkingen:

  1. Ik kan de inhoud van je artikel helaas niet lezen, omdat vergroten niet mogelijk is. Kun je die content eventueel wijzigen! BVD

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Tiny: als je jouw e-mailadres mailt naar horstsweethorst@gmail.com mail ik jou het stukje als Word-bestand

      Verwijderen
  2. Geachte heer Moorman, is het lieflijke Hegelsom gespaard gebleven of hebben de vandalen er ook toegeslagen? Gaarne bericht uit 'Horst Sweet Horst'. De les die ons de Zondvloed biedt, de waterdrinkers die deugen niet. Dit evenwel terzijde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Meister Moorman; een paar dronken pubers doen dit dus. Kwamen joelend langs lopen door de Gasthuisstraat. Ben er niet het bed voor uit gegaan uiteindelijk alhoewel ik wel de neiging had.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandalisme is van alle tijden. Noem mij een samenleving zónder. Een pak slaag als je ze te pakken krijgt en verder vooral niet belonen met teveel aandacht. Of deugpuntjes scoren door elkaar te willen overtroeven in een zgn harde aanpak.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Sef Derkx: het lieflijke Hegelsom is zwaar getroffen. De verleden week geplaatste groene blikvanger is de vernieling ingetrapt (en inmiddels weer uit de dood herrezen).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niets blijft het prachtig gelegen Hegelsom gespaard, lijkt het wel. Geen café meer, geen winkel meer, geen vermelding bij het NS-station en nu dit weer. De Groene Blikvanger - wat een geweldige woordspeling is die van u meneer Moorman? - 'de vernieling ingetrapt'. Heeft het pittoreske Hegelsom eindelijk en blikvanger, wordt die vernield. We sluiten ons aan, bij wat een oud-inwoner van het dorp onlangs verzuchtte: 'O Heer, bespaar ons het leed, dat openbare dronkenschap heet!'

      Verwijderen