maandag 25 juni 2012

Klein mysterie 354 – Kasteelruïne (4)

Blijkens het weblog van Leon Litjens heeft het college van burgemeester en wethouders op 12 juni een werkbezoek gebracht aan de ruïne van kasteel Huis ter Horst.
Verrek ja, je zou het van de weeromstuit bijna vergeten, maar we hebben ook nog een kasteelruïne in Horst. Tegenwoordig vooral decor voor rommelmarkten, muziekfestivals en festijnen voor oudere jongeren die verslingerd zijn aan middeleeuwertje spelen.
Maar hoe lang nog? Wethouder Litjens vermeldt dat tijdens het collegebezoek ‘het in oude staat terug brengen van dit kasteel uitvoerig besproken is’. Een aloud idee wordt maar weer eens opgepoetst. ‘Groots en meeslepend wil ik leven’, dichtte Hendrik Marsman al. Nu de Floriade op een oor na is gevild, is blijkbaar de tijd aangebroken voor een nieuw grand travail dat Horst (aan de Maas) op de kaart moet zetten.
Mijn mening over herbouw van het kasteel heb ik al meermaals gegeven (klik hier en hier) en ga ik nu niet opnieuw herhalen. Waar ik wel benieuwd naar ben is of de herbouwplannen een uitvloeisel zijn van de ideeënwedstrijd over de toekomst van de kasteelruïne. U weet wel, die wedstrijd die in oktober vorig jaar werd uitgeschreven en waarvan de uiterste inzendtermijn stilzwijgend met twee maanden werd verlengd tot 1 april.
Die ideeënwedstrijd waarvan we al maanden niets meer hebben vernomen, terwijl heel Horst hunkert naar de uitslag. Voorziet het winnende idee inderdaad in wederopbouw van de ruïne? Is de winnaar een ‘vrije deelnemer’ of is hij of zij benaderd om deel te nemen aan de prijsvraag (een mogelijkheid waarin het wedstrijdreglement voorziet)? Of is de jury zo overstelpt met inzendingen dat het haar onmogelijk is binnen drie maanden tot een eindoordeel te komen? Bestuur van Stichting Kasteel Huys ter Horst houd ons alsjeblieft niet langer in spanning!
Wat los van de ideeënwedstrijd al vaststaat is dat een onlangs opgedoken deur van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste Sint-Lambertuskerk een plaats krijgt in het kasteel. Nogal wiedes, aldus stichtingvoorzitter Jos Jenniskens onlangs in Hallo Horst aan deMaas: ‘De geschiedenis van de deur past perfect in het historische kasteel. En een van de vroegere bewoners van het kasteel, Willem Vincent van Wittenhorst, heeft in zijn tijd veel donaties gedaan aan de kerk. Wellicht heeft hij die deur wel betaald.’
Een mooi moment om Marita Mathijsen weer eens aan te halen: ‘Ik zie aandacht voor de oppervlakte van de geschiedenis, niet voor de diepte. Niet voor kennis, maar voor amusement; niet voor gevoel, maar voor sentimentaliteit.’ (p. 28)

2 opmerkingen:

  1. Joost Claassens25 juni 2012 om 21:57

    Wim, je valt al niet meer over taalfouten in 's wethouders Blog? Ook niet in de eerste regel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Joost
    First things first! En: waar gehakd wort vallen spaanders.

    BeantwoordenVerwijderen