maandag 18 juni 2012

Klein mysterie 353 – Raymond (1)

Afgelopen dinsdag werd bekend dat Raymond Knops vijfde komt te staan op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Het Horster Kamerlid zelf twitterde over dit nieuws: ‘Blij met mooie nr 5 positie op CDA kandidatenlijst.’
Velen waren er als de kippen bij om Raymond te feliciteren met z’n notering. Ik beperk me hier even tot tweets van enkele van z’n lokale partijgenoten:

‘Proficiat met je plaats op de lijst CDA.’ (Annemie Craenmehr-Hesen)
‘Wat een mooie plek op de CDA-kandidatenlijst! Geweldig, proficiat.’ (Kees van Rooij)

‘Gefeliciteerd met je prachtige plek op de lijst! Veel succes, hulp nodig?’ (Petra Leijssen-Versteegen)
‘Gefeliciteerd en veel succes!’ (Bart Engels)

‘Felicitaties aan @ Raymond Knops @ Martijncda en @mustafaamahouch met de prachtige plekken op kieslijst CDA.’ (Marlies Janssen-Kusters)
‘Van Harte met deze mooie plek!’ (Sjaak Jenniskens)

Nu denkt u misschien: ‘Allemaal leuk en aardig die tweets, maar is het nou per se nodig mij daarmee lastig te vallen?’ Per se nodig misschien niet, maar ik citeer die tweets hier om duidelijk te maken dat cynisme nog altijd hoogtij viert in het CDA. Hetzelfde cynisme dat die eertijds zo geoliede machine heeft doen haperen, hetzelfde cynisme dat die partij zo tot op het bod heeft doen splijten, hetzelfde cynisme waarmee eerbiedwaardige partijgenoten worden weggezet als mastodonten.
Tot afgelopen dinsdag verkeerde ik in de waan dat Raymond aan het cynisme van z’n CDA-kornuiten had weten te ontsnappen. Dankzij die tweets weet ik intussen wel beter. Raymond is het volgende slachtoffer in die genadeloze interne partijstrijd.
Plaatsvervangende schaamte kreeg ik er zelfs van (en dat overkomt me niet vaak met CDA’ers). Want zeg nou zelf: een zittend Kamerlid dat naar een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst wordt verbannen dat bedelf je toch niet onder de felicitaties? Dat getuigt toch van een aan het onbetamelijke grenzend cynisme?
Of zou de electorale realiteit nog niet tot de Horster CDA’ers zijn doorgedrongen? Leven de dames en heren soms nog allemaal in de vorige eeuw?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten