maandag 15 oktober 2012

Klein mysterie 387 – Muur (2)

Grands Travaux (‘Grote Werken’) is de benaming voor een aantal monumentale Parijse bouwwerken die tot stand kwamen op initiatief van president François Mitterand (1981-1995). Denk daarbij aan het Musée d’Orsay, de glazen piramide voor het Louvre, de Grande Arche de la Défense en de Bibliothèque nationale de France. Ook Horst heeft z’n Grands Travaux. Meest in het oog springende voorbeelden zijn De Librije en De Smidse, gebouwen die hun prestige in de eerste plaats ontlenen aan hun massaliteit.
Wat minder bekend is, is dat in het centrum van Horst al enkele jaren een Grand Travail van een andere orde gaande is. Ik doel op wat ik maar ‘de muur van Stroucx’ zal noemen.
Ooit stond aan het begin van de Herstraat, tussen pand Stroucx en pand Seuren, een blinde muur. Meter of tien lang, roodpaarse baksteen, net hoog genoeg om je af te vragen wat zich erachter allemaal afspeelde. Aan het linker uiteinde een bruin opgeschilderde houten deur, omstreeks een meter breed. Met gespeelde overdrijving bestempelde ik de muur op 30 augustus 2010 tot ‘muur der Horster muren’. Waarom? ‘Die muur was Horst en Horst was die muur. Geen franje, geen opsmuk, geen dikdoenerij.’ Die evenmin van enige overdrijving gespeende woorden zagen het licht een week nadat de muur – zó gewoon dat ik er nooit een foto van heb gemaakt – was afgebroken.

De sloop van de muur stemde me destijds verdrietig: toch weer een karakteristiek stukje Horst naar de verdommenis. Had ik toen geweten wat er voor in de plaats zou komen, dan had ik me dat verdriet kunnen besparen. Ruim twee jaar later dringt langzaam het besef tot me door dat hier in alle stilte wordt geboetseerd aan een Grand Travail. Een van de kenmerken van de Grands Travaux is namelijk hoe weloverwogen er te werk wordt gegaan. Niks snelsnel, nee, er rustig de tijd voor nemen, je niet achter de vodden laten zitten. Met die wetenschap in het achterhoofd valt onmogelijk aan de conclusie te ontkomen dat de muur van Stroucx een waar Grand Travail is. Oordeel zelf maar aan de hand van de foto’s, let daarbij ook op de datering en duidelijk wordt dat de bouwers niet over een nacht ijs gaan.

28 augustus 2010:
23 januari 2011:
11 september 2011:
7 oktober 2012:
Nu alleen nog dat plastic scherm vervangen door een deugdelijke poort
en Horst heeft er een Grand Travail bij dat de vergelijking met De Librije en De Smidse grandioos kan doorstaan. Wanneer? Zullen we het houden op het derde decennium van deze eeuw?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten