maandag 15 oktober 2012

Klein mysterie 386 – Gangnam Style

Burgemeester Kees van Rooij en wethouder Leon Litjens brachten twee weken geleden een bezoek aan Zuid-Korea en meer in het bijzonder aan onze zusterstad Buyeo (wie kent haar niet?). Snoepreisje, lekker een paar daagjes uitbollen op onze kosten. Niet moeilijk over doen, Kees en Leon hebben er hard genoeg voor gewerkt. Al die buitenlandse delegaties op de Floriade ontvangen gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Ik was wel blij dat ze naar Zuid-Korea afreisden en niet naar Zuid-Soedan of Zuid-Afrika, om maar eens een paar zuidelijke dwarsstraten te noemen. Zuid-Korea is immers hot. Wie op dit moment Zuid-Korea zegt, zegt GangnamStyle. Met de meeste ‘Likes’ aller tijden op YouTube heeft de hit van rapper PSY zelfs het Guinness Book of Records gehaald.

Kees en Leon vielen dus met hun neus in de boter. En ze mochten dan wel gaan luiwammesen, een workshopje ‘Dansen in Gangnam Style’ zou er toch wel inzitten? Om aan te tonen dat ze hun tijd daaro heus wel nuttig hadden besteed, zouden ze voor of tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering na thuiskomst de aanwezigen voor eeuwig voor zich weten te winnen met een demonstratie dansen in Gangnam Style, bijvoorbeeld à la de Thaise mariniers. Daar ging ik althans voetstoots van uit. Dus vorige week de hele dinsdag vol verwachting uitgekeken naar de raadsvergadering en wat denk je? Twee uur lang prietpraat moeten aanhoren over glasvezel, afvalinzameling, politiebeleidsplan en decentralisatie jeugdzorg, maar geen Gangnam Style van Kees en Leon. Afknapper van de eerste orde!
Nam ik hierboven trouwens het woord ‘snoepreisje’ in de mond? Ja? Dan neem ik dat bij dezen terug. Anders krijg ik ruzie met Leon Litjens. Hij schreef op z’n weblog over het bezoek: ‘Als een dergelijke reis zich voordoet hoor je mensen vaak het woord “snoepreisje” roepen. Geloof me: het zijn erg lange dagen met een druk programma en verschillende tijdzones. Daar komt nog bij dat het thuisfront er vaak niet enthousiast over is als je dagen weg bent en bij terugkomst liggen er stapels werk.’ Snoepreisje op onze kosten? Ben je mal: zelfopoffering ten bate van de gemeenschap! Luiwammesen? Afzien zul je bedoelen!
Interessante blog trouwens. Voorbeeldje: waar zelfredzaamheid het nieuwe gemeentelijke toverwoord is, roept de wethouder doodleuk ‘ons bedrijfsleven’ op bij ‘moeilijke acquisities’ vaker een beroep te doen op de burgemeester. En de uitsmijter mag er ook zijn: ‘Tenslotte: het blijft erg leuk als de Koreanen ons waarderen om wat Hiddink daar met het nationale team van Korea gepresteerd heeft. Je voelt je bijna een beetje echt bondscoach.’ Morgen puntverlies tegen Roemenië en Louis moet op z’n tellen gaan passen.
Waar de wethouder dan weer vreemd genoeg over zwijgt, is of er ook aan cultuuruitwisseling is gedaan. Kees en Leon zullen toch minimaal wel de moeite hebben genomen de Buyeoanen onze lokale tegenhanger van Gangnam Style-dansen, de klompendans, bij te brengen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten