maandag 8 juli 2013

Klein mysterie 458 – Afvalbakken

Bericht op de gemeentelijke website: ‘De laatste jaren hebben wij veel elementen in de openbare ruimte geplaatst. Denk hierbij aan: banken, prullenbakken, afzetpalen, afrasteringen, verkeersborden, bloembakken, plantvakken, bomen, hagen. De gemeente gaat de komende tijd een aantal van deze elementen verwijderen.’ Wat we het ene jaar opbouwen, breken we het volgende weer af. Openbare Werken (tegenwoordig Team IBOR geheten) als bezigheidstherapie, meer kan ik er niet van maken.   
Als eerste zijn de hagen aan de beurt, zo viel eerder te vernemen. Afvalbakken zijn het volgende slachtoffer. Op 25 juni heeft college van burgemeester en wethouders namelijk ingestemd (klik op '25.06.2013 notulen b&w') met de rapportage Afvalbakken in de openbare ruimte. Hooglijk geïnteresseerd in afvalbakken in de openbare ruimte heb ik me op de gemeentelijke website wezenloos gezocht naar de rapportage – zonder resultaat. Gelukkig heeft Dagblad De Limburger er wel beslag op weten te leggen. Dat berichtte donderdag: ‘Horst aan de Maas wil in het kader van het project “gemeente schoon” het aantal afvalbakken in de gemeente terugbrengen. Volgens de gemeente is er sprake van wildgroei en staan de openbare afvalbakken op willekeurige plaatsen. In Horst aan de Maas staan 575 afvalbakken, dat zijn er 13,7 per duizend inwoners. Samen worden die bakken 35.000 keer per jaar geledigd. Door er een aantal weg te halen en goed te kijken waar ze nuttig zijn, wil de gemeente bijdragen aan een fraaier beeld van de openbare ruimte.’
Je moet er maar opkomen: afvalbakken verwijderen in het kader van het project Gemeente Schoon.
Bedoeling van de hele operatie is volgens Dagblad De Limburger het aanzien van de gemeente te verfraaien. Dat impliceert dat de gemeente de afvalbakken als lelijk ervaart. Valt iets voor te zeggen. Maar in plaats van de lelijke afvalbakken te verwijderen zou je ze natuurlijk ook kunnen vervangen door mooie. Sla je twee verfraaiingsvliegen in één klap (schone én mooie openbare ruimte). ‘Hebben we geen geld voor’, zal de reactie wel zijn. Maar waarom laat je de huidige bakken dan niet bespuiten door lokale graffitikunstenaars, desgewenst onder deskundige leiding? Bespoten worden ze toch, laat het dan ook maar meteen goed gebeuren.
Toen vijf jaar geleden een kaalslag onder Griendtsveense afvalbakken plaatsvond, was kostenbesparing het voornaamste argument. Het lijkt me sterk dat uit de hand gelopen bezuinigingsdrift niet ook ditmaal een rol speelt. Een snelle rekensom leert dat bij 35 duizend jaarlijkse ledigingsmomenten en een geschatte gemiddelde aanrij- en ledigingstijd van vijf minuten per bak twee leden van Team IBOR een dagtaak hebben aan het ledigen van de afvalbakken. Stel dat je het aantal afvalbakken met een derde vermindert, dan leidt dat toch al gauw tot een jaarlijkse besparing van een eurootje of vijftigduizend. Klein bier? Ach, u moet maar zo denken: bij het compenseren van het miljoenenverlies van de Floriade is elke euro mooi meegenomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten