maandag 9 september 2013

Actualisatie – Plateauperikelen (7)

Krijgt de Eerste Meterikse Drempeloorlog (2009-2013) een vervolg? Loopt het Bestand van de Speulhof op z’n einde? Wordt 2013 mogelijk toch niet als het jaar van de Vrede van de Meulewiek in de annalen bijgeschreven? Allemaal vragen die actueel zijn nu langs de Schadijkerweg liefst drie kastjes zijn geïnstalleerd. Niet dat ik het vermoeden heb dat die kastjes explosief materiaal bevatten, wel valt niet uit te sluiten dat ze een explosieve uitwerking hebben.
Nog maar eens een ultrakorte samenvatting van het voorafgaande: al vijf jaar zijn de (of in elk geval een aantal) bewoners van de Schadijkerweg verwikkeld in een ernstig conflict met de gemeente Horst aan de Maas over een verkeersplateau op de kruising Schadijkerweg – Bondserf. De gemeente wil een plateau – de bewoners willen geen plateau. Dat is waar het in essentie op neer komt. De bewoners zijn al jaren aan de winnende hand: het oorspronkelijke plateau werd eerst (in 2010) verlaagd en vervolgens (begin 2013) vervangen door iets dat op een plateau moet lijken, maar het niet is.
Mijn vrees was even dat deze Vrede van de Meulewiek het einde van de Eerste Meterikse Drempeloorlog zou betekenen. De drie kastjes doen me echter hopen dat we slechts met een korte wapenstilstand (het Bestand van de Speulhof) van doen hadden. Want laat ik er vooral duidelijk over zijn: als niet-belanghebbende, maar vooral als sensatiezoeker, ramptoerist en oorlogsverslaggever geniet voortzetting van de strijd mijn duidelijke voorkeur. 
Dagblad De Limburger berichtte op 23 maart van dit jaar dat de Schadijkerweg in plaats van het plateau enkele zogeheten straatjuwelen zou krijgen om de snelheid van het verkeer ter plekke te remmen. Een half jaar later is van die ongetwijfeld door de bewoners ongewenste straatjuwelen (waarom zou je wel straatjuwelen willen maar geen plateau?) nog geen spoor te bekennen. Wel staan er dus drie kastjes waaraan in totaal zes kabels ontspringen (op zich al eine Reise wert).
Ik neem aan dat kastjes en kabels bedoeld zijn voor verkeerstellingen waarmee de gemeente de noodzaak van de straatjuwelen hoopt aan te tonen. Waarom niet – net als in maart 2009 – kan worden volstaan met één kastje en twee kabels
is me een raadsel, maar ik heb niet de minste aandrang het op te lossen. Ik zou zeggen: hoe meer kastjes en hoe meer kabels, hoe meer cijfers, hoe meer mogelijke interpretatieverschillen van die cijfers en vooral hoe groter de kans op hervatting van de vijandelijkheden. En of we die dan de Tweede Meterikse Drempeloorlog dan wel de Straatjuwelenslag van de Schaak moeten noemen zal me eerlijk gezegd worst wezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten