maandag 8 september 2014

Top 5 – Gasthoêsvragen

Kritische vragen over het haalbaarheidsonderzoek van CMN Groep naar de toekomstige exploitatie van cultureel centrum ’t Gasthoês bleven woensdag grotendeels uit (klik hier). Wat niet betekent dat er geen kritische vragen te stellen zouden zijn. Als de gemeenteraad het, met uitzondering van de SP, nalaat, doe ik het maar. Daarom bij dezen de Horst-sweet-Horst top 5 van kritische vragen over het haalbaarheidsonderzoek (klik hier en vervolgens op ‘Gasthoes haalbaarheidsonderz eindrapp CMN’) naar de toekomstige exploitatie van ’t Gasthoês:
5. Waarom heeft het meer dan een half jaar geduurd voordat het onderzoeksverslag aan de openbaarheid werd prijsgegeven? Moest het per se over de gemeenteraadsverkiezingen worden heen getild, zoals boze tongen beweren? Welke rol heeft het onderzoek gespeeld tijdens de coalitieonderhandelingen? Wat is er gebeurd sinds de aanbieding van het onderzoeksverslag op 27 februari en afgelopen woensdag?
4. CMN Groep zegt, op bladzijde 33 van het onderzoeksverslag: ‘De conclusie is gerechtvaardigd dat – mits het concept goed wordt uitgewerkt – ’t Gasthoes een fair share in de markt kan realiseren als horecagelegenheid.’ Een conclusie die verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch niet lijkt te onderschrijven. Hij deed het woensdag tenminste voorkomen alsof er geen volwaardige horecagelegenheid in het nieuwe Gasthoês komt. Waarom? Om de Horster horecaondernemers niet tegen de haren in te strijken? Uit het onderzoeksverslag meende ik juist te mogen opmaken dat een horecagelegenheid met alle toeters en bellen een absoluut noodzakelijk tegenwicht dient te vormen voor onrendabele onderdelen van ’t Gasthoês. Ben ik soms abuis?
3. CMN Groep zegt, op bladzijde 40 van het onderzoeksverslag: ‘Wij adviseren de gemeente nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de Mèrthal te betrekken in de exploitatie van ’t Gasthoes. Wij denken dat synergieeffecten kunnen worden gerealiseerd en het een positief effect heeft op de exploitatie van ’t Gasthoes.’ Ook van dit advies nam wethouder Van Rensch woensdag, zowel tijdens de bijeenkomst als eerder op de dag in Dagblad De Limburger, afstand. Fusie tussen Gasthoês en Mèrthal noemde hij ‘een stip aan de horizon’. Waarom eigenlijk? Om de almachtige Jan Nabben niet tegen de haren in te strijken? Of gelooft hij niet in de ‘synergieeffecten’ waarvan het onderzoeksverslag rept?
2. In het onderzoeksverslag wordt de loftrompet gestoken over het concept van Herberg De Troost dat volgens de plannen op ’t Gasthoês van toepassing moet worden. De wethouder deed dat woensdag nog eens dunnetjes over. Maar kan nu eindelijk eens iemand in enkele zinnen uitleggen wat dat concept van Herberg De Troost precies behelst, wat het zo uniek maakt, waarop de overtuiging dat het hier gaat werken is gestoeld en waarin het afwijkt van bijvoorbeeld DOK6 in Panningen of initiatieven in andere, met Horst vergelijkbare plaatsen?
1. Waaruit bestaat de steun die de provincie Limburg aan het nieuwe Gasthoês wil geven? Verantwoordelijk gedeputeerde Noël Lebens heeft blijkens het onderzoek laten weten ‘gecharmeerd’ te zijn van het project. Over de morele steun van de provincie hoeven we ons dus geen zorgen te maken. Maar hoe zit het met de financiële steun? ‘Wij zijn van mening dat de financiële ondersteuning van de Provincie cruciaal is om het gewenste concept in de volle breedte te kunnen realiseren’, zegt CMN Groep op bladzijde 19 van het haalbaarheidsonderzoek. Alleen blijkt vooralsnog uit niets dat de provincie bereid is die cruciale financiële ondersteuning te leveren. Is het niet raadzaam daarover eerst duidelijkheid te krijgen alvorens ook maar één verdere stap wordt gezet?
(Vragen die buiten de top 5 vielen:
- hoeveel kosten zijn tot op heden gemoeid geweest met het haalbaarheidsonderzoek en alles wat daaruit voortvloeit?
is ook overwogen ’t Gasthoês ’t Gasthoês te laten en elders een nieuw cultureel centrum te bouwen?
-  waarom zou de bibliotheek naar ’t Gasthoês moeten verhuizen? Het onderzoeksverslag bevat nog niet het begin van een antwoord op deze vraag. Wethouder Van Rensch had het woensdag over ‘kruisbestuiving’. Is dat de enige reden?
-  Hans van den Tillaart van Leenders Architecten heeft schetsontwerpen gemaakt voor het nieuwe Gasthoês en de financiële haalbaarheid hiervan beoordeeld, zo blijkt uit bladzijde 26 en 27 van het onderzoeksverslag. Dezelfde Hans van den Tillaart is ook lid architectuur/stedenbouw van de gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Is deze dubbelrol wel wenselijk?
-  CMN Groep schrijft op bladzijde 16 van het onderzoeksverslag ‘De naam van het geheel [Herberg ’t Gasthoês] ademt het concept van cultuur in een Bourgondische sfeer met drank en spijs’. Zou deze zin alleen al geen aanleiding moeten vormen om onmiddellijk met alle plannen te stoppen?)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten