maandag 10 november 2014

Klein mysterie 602 – Graevenhof (1)

Donderdag werd in het centrum van Sevenum een uit appartementen en winkels bestaand nieuwbouwcomplex geopend. Dit heette tot donderdag De Heren van Zaerum. Blijkbaar slechts een werknaam, want donderdag onthulde wethouder Paul Driessen de definitieve naam: Graevenhof. De Heren van Zaerum dan wel Graevenhof, alleen aan de hand van de naam kun je je al een voorstelling maken van hetgeen is verrezen aan het Pastoor Vullinghsplein.
U meent enige verwantschap te zien met Hof te Berkel in Horst? Kan kloppen: beide complexen zijn ontworpen door Mulleners + Mulleners Architecten, specialisten in retro-architectuur, hedendaags traditionalisme, new urbanism of hoe je het ook wilt noemen. Horst aan de Maas is zo langzamerhand vergeven van zulke architectuur. Denk aan De Librije, De Smidse, Op Santfort, maar bijvoorbeeld ook aan Pastoorsveld en omgeving in Horst. Door het grote publiek wordt het gevreten en zelfs architectuurcritici spreken er tegenwoordig hun waardering over uit. Ik gruw ervan. Waarom? Omdat het nep is, omdat het flinterdunne nostalgisch laagje slechts verpakking is, omdat het suggesties wekt die niet worden waargemaakt. En omdat ik het foeilelijk vind. Maar lelijk is geen argument, heb ik altijd geleerd.
Projectontwikkelaar CRA Vastgoed uit Eindhoven noemt de architectuur van Graevenhof ‘klassiek en tijdloos van aard’ (klik hier). Lijkt me een kanjer van een contradictio in terminis: kan iets tegelijkertijd klassiek en tijdloos zijn? Nee natuurlijk, ik ben ervan overtuigd dat Graevenhof over pakweg vijftig jaar zal worden gekarakteriseerd als ‘typisch begin 21e-eeuws’. Neem nou dit onderdeel van het complex:
Dat kun je zelfs met de beste wil van de wereld toch onmogelijk ‘klassiek’ noemen? Tijdloos dan? Als je ‘karakterloos’ opvat als equivalent van ‘tijdloos’ dan misschien wel ja. Zoals je ook verdomd sterk in je schoenen moet staan als je durft te verdedigen dat dit ‘klassiek’ dan wel ‘tijdloos’ is:
En wat is hier in godsnaam ‘klassiek’ aan, op welke traditie bouwt dit voort?
Ik zie slechts van elke elegantie gespeende balkons, veel te dominante dakkapellen en vooral een misselijkmakende overdaad aan reclame-uitingen van de op de begane grond gevestigde winkelketen, waarvan je je afvraagt hoe die ooit de schoonheidscommissie heeft weten te passeren.
Gevelwanden als deze zijn ongetwijfeld bedoeld om de suggestie te wekken van organische groei:
Als de arme ziel die erin trapt eens aan de achterkant gaat kijken, is-ie gegarandeerd meteen van z’n illusie beroofd.
Ach, zo zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar ik ben m’n frustratie alweer kwijt en bovendien lukt het me waarschijnlijk toch niet u te overtuigen. Laten we afsluiten met een vrolijke noot, geproduceerd door CRA: ‘Duurzame materialen als baksteen en natuursteen zullen de woningen karakteriseren. Met het oog op de toekomst. En op het oog zelf.’

1 opmerking:

  1. Nou nou nou, wat een verzuurd stuk. Blijkbaar voldoet deze 'smaak'aan de vraag van het volk. En laten we eerlijk zijn, als er iets onderhevig is aan smaak en tijd, dan is het wel een winkelcentrum. Dus als u dit zo lelijk vind, dan is het ook snel weer veranderd naar de nieuwe wensen van de toekomst.
    Tijd voor vakantie meneer Wim Moorman?

    BeantwoordenVerwijderen