maandag 16 maart 2015

Intermezzo – Moord

Horst, 16 maart 2015 – De bekende Horster pianist E.D. is gisteren na afloop van een concert in café Cambrinus in verzekerde bewaring gesteld. De 45-jarige D. wordt verdacht van de moord op een Zuid-Limburgse kapelaan. Het moordwapen, een Luger P08 pistool, zou hebben toebehoord aan een Duitse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Horst door D.’s grootvader zou zijn geliquideerd.
D. (‘Eggie’ voor intimi) publiceerde afgelopen week De muze brengt mij, volgens de tekst op de achterkant van het boek, ‘een bonte verzameling verhalen’, geschreven in ‘een zeer toegankelijke stijl waarin intense beleving, humor en mystiek moeiteloos in elkaar doorlopen’. In een van de verhalen, getiteld ‘Universum Parabellum’, onthult D. dat hij enige tijd na het verschijnen van het rapport van de Commissie Deetman (2011) in koelen bloede een Zuid-Limburgse kapelaan heeft doodgeschoten. De kapelaan zou zich als dirigent van een kinderkoor jarenlang hebben vergrepen aan de koorleden, onder wie een dochter van een vriend van D. 
Naar aanleiding van D.’s verhaal over deze moord is het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tevens een onderzoek gestart op het oude kerkhof aan de Kloosterstraat in Horst. D. schrijft namelijk dat hij de moord zou hebben gepleegd met een Luger P08 pistool dat zijn grootvader in de Tweede Wereldoorlog had buitgemaakt op een door hem geliquideerde Duitse soldaat. Die liquidatie zou hebben plaatsgevonden in het doodgravershuisje op de begraafplaats. Op grond van het verhaal vermoedt het NFI dat de stoffelijke resten van de Duitser zich nog altijd in de buurt van het inmiddels al lang verdwenen huisje bevinden. D. schrijft daarover: ‘Samen met een buurman heeft opa de nazi naast het doodgravers huisje onder de grond geduwd, een kerkhof is er immers de aangewezen plek voor. Bovenop het lijk stortten ze een betonlaag en dekten die weer af met een laag zand.’
Naar verluidt is D. hevig aangedaan door zijn arrestatie. Volgens D. zou het Openbaar Ministerie (OM) feit en fictie, die getuige de inleiding op het boek in een ‘parallelle realiteit’ door elkaar lopen, met elkaar verwarren. Maar het OM zou handelen naar een bekende uitspraak van de Amerikaanse schrijfster Jessamyn West: ‘Fiction reveals truth that reality obscures’. In afwachting van nader onderzoek onthoudt het Openbaar Ministerie zich voorlopig van elk commentaar. Het boek van D. blijft overigens vooralsnog gewoon in de handel en is onder meer verkrijgbaar bij Bruna in Horst (€ 14,95). 

2 opmerkingen: