maandag 16 maart 2015

Intermezzo – Friends ovver de grens (1)

GEZOCHT: Horstenaren die een andere taal dan het Nederlands of een ander dialect dan het Horster spreken!

Hegelsom. Lokaal ook wel bekend als d’n Haegelsum en Hegga. Best een aardig dorpje hoor, dat Hegelsom. Het grote probleem is alleen dat dit slechts bij de Hegelsommers zelf bekend is. Hegga staat zogezegd niet op de kaart. Maar let op: dat verandert binnenkort. En u kunt daaraan meehelpen! Dat wil zeggen: als u in Horst woont én een andere taal dan het Nederlands of een ander dialect dan het Horster spreekt. 
Op zondag 5 april, eerste paasdag, worden in Hegelsom de Grensposten onthuld. Dit zijn acht kunstwerken die samen het woord HEGELSOM vormen (klik ook hier). Elk van die kunstwerken staat aan een toegangsweg tot het dorp: de H op de rotonde aan de Pastoor Debijestraat, een E aan de Tongerloseweg, de G aan de Bosstraat enzovoort. Samen markeren de kunstwerken de grenzen van het dorp.
De feestelijke onthulling heeft als motto Friends ovver de grens. Elk van de buurdorpen van Hegelsom zal die dag een kunstwerk onder z’n hoede nemen: bij de O zal shantykoor De Maashave uit Grubbenvorst zeemansliederen ten gehore brengen, op de E bij station Horst-Sevenum zullen jongeren uit Kronenberg graffiti aanbrengen, bij de L zal Mien Wijnhoven uit Sevenum een gedicht voordragen enzovoort. En Horst? Dat heeft de M toegewezen gekregen. Die staat op de kruising Hillenweg – Kogelstraat, is 2,5 meter hoog en bestaat uit cortenstaal. In het staal is het refrein van het Hegelsomse volkslied Haegelsum, mien dörpke uitgespaard.
Horst-sweet-Horst heeft van de organisatie, Tuutetrek, de bijzonder eervolle vraag ontvangen het Horster aandeel voor zijn rekening te willen nemen. Gestreeld door deze erkenning heeft Horst-sweet-Horst dit verzoek uiteraard ingewilligd en een idee opgevat. Dat is dat wij, Horstenaren, als Horster Friends ovver de grens, Hegelsom en zijn volkslied wereldwijd op de kaart gaan zetten. Zodat vanaf 5 april behalve Hegelsom ook de rest van de wereld weet dat Hegelsom best een aardig dorpje is. Noem het burenhulp, noem het een vriendendienst, noem het ontwikkelingssamenwerking, noem het de grote broer die zich ontfermt over het nakomertje, noem het hoe u wilt (klik op de afbeelding om haar te vergroten).
Wat is het plannetje dat Horst-sweet-Horst heeft bedacht? Zoveel mogelijk Horstenaren, jong en oud, die een andere taal dan het Nederlands of een ander dialect dan het Horster spreken, vertalen het refrein van Haegelsum, mien dörpke in hun taal of dialect. Zij dragen die vertaling op 5 april tussen 14.00 en 16.00 uur voor bij de M en kleuren vervolgens op een wereldkaart hun (taal)gebied in. En als maar genoeg mensen meedoen, zult u zien dat Hegelsom aan het einde van de middag dankzij ons, Horstenaren, in Sevenum, in Venlo, in Kerkrade, in Leeuwarden, in Amsterdam, in Duitsland, in Italië, in de Oekraïne, in Irak, in Afghanistan, in Burundi, in China, in de Verenigde Staten en waar al niet meer op de kaart staat.
Woont u in Horst? Spreekt u een andere taal dan het Nederlands of een ander dialect dan het Horster? Wilt u Haegelsum, mien dörpke in uw taal of dialect vertalen? Bent u bereid die vertaling op 5 april tussen 14.00 en 16.00 uur voor te dragen? Mail dan naar horstsweethorst@gmail.com en u ontvangt verdere informatie. Hegelsom zal u eeuwig dankbaar zijn. 

1 opmerking:

 1. Ga eens langs bij het gemeentebestuur en politiekorps van Horst; daar wordt (bijna) vloeiend HEGELiaans dialect gesproken! Een kritische geest die dat verstaat en doorziet.

  Hegeliaans dialectiek is het proces waarbij de gevestigde orde een probleem creëert, en van tevoren weet wat de reactie van de bevolking zal zijn op de gegeven crisis, om op die manier de mensen te laten accepteren dat een verandering noodzakelijk is. Wanneer de bevolking naar behoren is geconditioneerd, wordt de gewenste agenda van onze machtselite gepresenteerd als de gewenste oplossing.

  Bijv.:
  Financiële crisis (veroorzaken) > bezuinigingen > drastische inperking sociale voorzieningen.
  Toename criminaliteit en onveiligheid (veroorzaken) zoals bijv. dankzij (opzettelijk) falende softdrugsbeleid > meer machtscontrole, huisinvallen en -uitzettingen, inzet drones, camera's, inperking privacy enz.


  BeantwoordenVerwijderen