maandag 16 maart 2015

Klein mysterie 631 – Urilift (2)

Een enkele keer weet Horst-sweet-Horst wel eens iemand wakker te schudden. Zelfs in journalistieke kringen. Vorige week bijvoorbeeld. Maandagavond verscheen hier een stukje over een gemeentelijke commissievergadering van een week eerder waarin het legaliseren van een autobedrijf in America aan de orde kwam. Twee dagen na de publicatie van het Horst-sweet-Horst-stukje kwam ook Dagblad De Limburger ineens met een artikel over dezelfde zaak.
In een ideale wereld zou het wat mij betreft altijd zo mogen gaan: Horst-sweet-Horst stipt iets aan, de journalistiek diept het verder uit en belicht het wat minder eendimensionaal dan Horst-sweet-Horst pleegt te doen. Maar zoals bekend leven we niet in een ideale wereld. Dus blijft het merendeel van het lokvoer dat Horst-sweet-Horst zo gretig rondstrooit helaas onaangeroerd. Ook als dat lokvoer de journalistiek bijkans door de strot wordt geduwd. Zo riep ik de plaatselijke en regionale journalistiek anderhalf jaar geleden onder het motto U vraagt, wij draaien (‘jukeboxjournalistiek’; klik hier) expliciet op eens na te gaan wat er toch was geworden van de verzinkbare Horster urilift. Die was ons namelijk al in 2011 met enig aplomb door het gemeentebestuur in het vooruitzicht gesteld (klik hier en ga naar agendapunt 18). Sindsdien was er niets meer vernomen van deze aanwinst voor Horst-centrum, ondanks het feit dat de portefeuillehouder, burgemeester Kees van Rooij, in 2011 had verzekerd dat de urilift niet op de lange baan zou worden geschoven.
Mijn oproep bleek helaas aan dovemansoren gericht: ook de afgelopen anderhalf jaar werd vanuit de journalistiek niets meer vernomen over de urilift (vanuit de politiek evenmin). Zelfs nu de lokale politie zich sinds enkele weken onledig meent te moeten houden met het uitdelen van monsterlijke boetes aan wildplassers in het centrum van Horst blijft het stil. Ja, Hallo Horst aan de Maas hield een poll over het beboeten van wildplassen en in hetzelfde blad verscheen een column over de kwestie. Best leuk en aardig, maar ik zit toch echt eerder te wachten op harde informatie over het lot van de urilift. Waarom is de lift uiteindelijk toch op de lange baan beland? Gesneefd omdat ie te duur is? Vergeten, al dan niet bewust? Een onoplosbaar conflict tussen ondernemers en de gemeente over de vraag wie de aanschaf dient te bekostigen? Of is het wachten op de aanschaf soms tot de wildplasboetes voldoende hebben opgebracht? Je hoort, leest of ziet er niets over. Waarom niet?
Overigens lijkt de kans me vrij groot dat het CDA het wildplasprobleem morgenavond in de gemeenteraadsvergadering aan de kaak stelt. Het is immers verkiezingstijd en dan ontwaakt het CDA traditiegetrouw uit z’n winterslaap. Nog twee dagen en dan kan het zich weer voor lange tijd koesteren in de behaaglijke luwte van het pluche.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten