maandag 2 maart 2015

Intermezzo – Delfts blauw

Aan de heer R. Tegels
Sevenum

Delft, 1 maart 2015

Betreft: tegels


Geachte heer Tegels,

Wij hebben kennisgenomen van uw kandidatuur voor Provinciale Staten van de provincie Limburg. Oprecht hopen wij dat uw campagne om een Statenzetel in de wacht te slepen het gewenste resultaat zal hebben. Dat gezegd hebbend, ontkomen wij er evenwel niet aan u bij dezen mede te delen dat wij ernstig overwegen juridische actie tegen u te ondernemen. Dit is ingegeven door het feit dat wij hebben geconstateerd dat u ter zelfpromotie gebruikmaakt van gepatenteerde Delfts blauwe patronen. Zoals u ongetwijfeld bekend is, zijn deze patronen onder meer krachtens artikel 2 lid 1 en artikel 10 lid 11 van de Wet van 23 september 1912, houdende de nieuwe regeling van het auteursrecht, auteursrechtelijk beschermd. 
Graag willen wij benadrukken dat wij geen scherpslijpers zijn en bereid zijn veel door de vingers zien: doorgaans beschouwen wij onrechtmatig gebruik van het Delfts blauw en zijn patronen als promotie voor ons product en laten wij juridische stappen achterwege. In uw geval ligt dit helaas anders en zien wij ons – ons aloude adagium ‘Don’t fuck with Delft blue’ indachtig – tot handelen gedwongen. Hieraan liggen diverse overwegingen ten grondslag. Wat ons met name tegen de borst stuit, is het gebruik van de kleur groen, waarmee u een van de essentialia van Delfts blauw in ernstige mate geweld aandoet. En dat u heeft gekozen voor een krachteloze, laffe, muizige groenvariant maakt het er niet bepaald beter op.
Voorts zien wij in de binnen de patronen door u aangebrachte teksten een flagrante aantasting van het door ons gemunte en eveneens gepatenteerde begrip ‘tegeltjeswijsheid’. Uw schrijfsels kunnen bezwaarlijk als ‘wijsheden’ worden aangemerkt. ‘Obligaat’, ‘voor de hand liggend’, ‘peilloze ondiepte’, ‘gaap, gaap’, ‘de kool en de geit sparen’, ‘goedkoop’, ‘afgekloven clichés’ en ‘naar de mond praten’ zijn dan nog de meer vleiende kwalificaties die in ons opkomen. Stuk voor stuk zijn dit kwalificaties die ook op uw partij van toepassing zijn en waarmee uw partij in een grijs verleden een behoorlijk aantal kiezers voor zich wist te winnen. Wij wensen evenwel ten enenmale niet met dergelijke kwalificaties te worden geassocieerd omdat ze afbreuk doen aan ons prachtige product.
Kort en goed: wij geven u tot en met aanstaande donderdag, zijnde 5 maart 2015, 23.59 uur de gelegenheid alle campagne-uitingen te verwijderen waarin u het begrip Delfts blauw te schande maakt. Constateren wij daarna dat u geen gevolg heeft gegeven aan deze oproep, dan zien wij ons daadwerkelijk genoodzaakt juridische actie tegen u te ondernemen.   

Met vriendelijke groet,

namens de Verenigde Delftse Aardewerkbedrijven,

Ir. J.G.Chr. Blanjebleu,
directeur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten