zaterdag 16 mei 2015

Ingezonden – Tweede kandidaat voor de Kasteelboerderij bestaat wel

Afgelopen maandag verscheen in Dagblad De Limburger een uitvoerig artikel over de Kasteelboerderij (lees het hier). Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) reageerde daarop met een (nog niet in de krant gepubliceerde) ingezonden brief. Jan stuurde een uitgebreide versie van die brief ook aan Horst-sweet-Horst. Horst-sweet-Horst is dankbaar voor elke ingezonden bijdrage, van wie dan ook, en publiceert die terstond. Komt-ze:

TWEEDE KANDIDAAT VOOR DE KASTEELBOERDERIJ BESTAAT WEL

‘JEDER SOLL NACH SEINER FASSON SELIG WERDEN’

In 1744, het jaar dat de Kasteelboerderij van het Huys ter Horst werd gebouwd, was Frederik de Grote van Pruisen de koning van de mensen die de huidige gemeente Horst aan de Maas bevolkten. Frederik II wilde dat zijn onderdanen op hun eigen manier (‘nach seiner Fasson’) gelukkig konden worden. Hij had tolerantie van andersdenkenden en -gelovigen hoog in het vaandel staan. Tot op zekere hoogte: tenslotte kon er maar één echt de baas zijn.
Frederik II van Pruisen
Tegenwoordig is het theoretisch de gemeenteraad die in Horst aan de Maas het hoogste gezag vormt. In de praktijk blijkt het in onze gemeente mogelijk te zijn dat een aantal CDA-prominenten ongezien een opzet maakt om een Rijksmonument in het bezit te brengen van een hen welgevallige ondernemer. Dit zonder ter zake deskundigen en belanghebbenden te raadplegen en uit te gaan van hun eigen lekenoordeel.

Ronduit beschamend is het botweg negeren van de belangen en wensen van de vrijwilligers van de Stichting Kasteel Huys ter Horst die samen meer dan 30.000 manuren aan de opbouw van het Horster kasteel gewerkt hebben. Het samenbrengen van het kasteel en de boerderij was de kroon op hun werk geweest. Daar hebben ze de gemeente herhaaldelijk om gevraagd. En voor het links laten liggen van deze mensen bij de verkoop van de kasteelboerderij is niemand verantwoordelijk? En niet voor het met een kluitje het riet insturen van de pers? De eenzijdige en manipulatieve berichtgeving in ons aller gemeentenieuws kan zo maar? Moeten we dan gaan denken dat deze kwalijke nieuwsvoorziening in Horst aan de Maas normaal is?

Aan de maatschappelijke discussie  in Horst aan de Maas over de gang van zaken heeft het gemeentebestuur (het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de burgemeester) blijkbaar geen enkele boodschap. Serieuze vragen van bezorgde en betrokken burgers worden door het gemeentebestuur keihard genegeerd. Ik denk dat ook in Horst aan de Maas de moderne, mondige burger veel waarde hecht aan transparantie van het bestuur en een eerlijke voorlichting door de gemeente. We leven toch niet meer in de tijd van Frederik de Grote? 

Waar staat geschreven dat je alleen op de CDA-manier zalig kunt worden? Ik bedank er in ieder geval feestelijk voor.

Jan Duijf
Kloosterstraat

1 opmerking: