maandag 30 november 2015

Intermezzo – Winando

Roem is zoals bekend vergankelijk. De onlangs overleden zanger Armand was herhaalde malen te gast in het Horster muziekcafé De Buun. Iedereen die maar een beetje op de hoogte is van het reilen en zeilen in Horst aan de Maas weet dat. Maar hoe zal het over een jaar of negentig zijn? Zou de herinnering aan de optredens van Armand in De Buun dan nog levend zijn? Of zouden ze in de vergetelheid zijn geraakt?
Ik kom hierop omdat ik deze week in het onvolprezen Oud Horst in het nieuws stuitte op Winando. Weet nog iemand wie hij was? Zijn er nog Horstenaren die herinneringen hebben aan zijn optredens alhier, negentig jaar geleden?

Winando zou de naam kunnen zijn van een tweederangs Braziliaanse voetballer die na een mislukt avontuur bij Vitesse in de krochten van het Russische voetbal is beland. Maar in dit geval betreft het de artiestennaam van Hendricus Bartholomeus van Heusen (1902-1971). Winando genoot in de decennia rond de Tweede Wereldoorlog grote faam in met name Zuid-Nederland en België als telepaat, paragnost, magnetiseur, hypnotiseur en goochelaar. Tot in Parijs toe trok hij volle zalen. Die Winando, die beroemde Winando, deed negentig jaar geleden ook Horst aan. Op woensdag 2 en donderdag 3 juni 1926 gaf hij twee voorstellingen in een bomvolle Mannenkoorzaal (nu: Casino Flamingo).
De Nieuwe Venlosche Courant berichtte destijds uitvoerig over het bezoek van ‘de koning der telepathen’ aan Horst. Dat begon met een ontvangst op het gemeentehuis. ‘De notabelen dezer gemeente’ hadden voorafgaand aan de komst van Winando een geheime opdracht voor hem bedacht. Die voerde hij om half vijf ’s middags voor het gemeentehuis uit in een auto, ‘staande op de treeplank en bovendien geblinddoekt’. Wat die seance inhield, vermeldt de krant helaas niet. Wel bestaat er een foto waarop Winando (vierde van links) op het bordes voor het gemeentehuis poseert met de lokale notabelen:
Gelukkig deed de Nieuwe Venlosche Courant gedetailleerder verslag van de avondvoorstellingen:
‘De vooravonden waren gewijd aan de telepathie. Door diverse dames en heeren werden den heer Winando opdrachten verstrekt, welke telkens tot in de fijnste finesses werden ten uitvoer gebracht. De spanning steeg ten top, toen deze telepaath opdrachten uitvoerde zonder contact. Na de pauze kregen we de magnetische seances. Bij de door Winando toegepaste massa-suggestie bleven velen aanwezigen met samengeknepen vingers zitten wat natuurlijk een onbedaarlijke hilariteit verwekte. Winando kwam in de zaal en maakte de handen los en meteen had hij natuurlijk in deze personen zijne experimenten gevonden. Het experimenteeren met deze bezoekers was inderdaad het meest amusante deel van de avond. Wat is er dikwijls en onbedaarlijk gelachen om de malle fratsen, die deze menschen onder suggestie van Winando verkochten.’
De avonden ‘slaagden schitterend’, concludeerde de verslaggever van de krant, die tevens de hoop uitsprak dat Winando Horst in de toekomst nogmaals met een bezoek zou vereren. Of dat ook is gebeurd? Ik heb er geen bewijs van kunnen vinden, maar het valt zeker niet uit te sluiten. De in Tilburg woonachtige Winando bleef namelijk tot in de jaren zestig voorstellingen geven. Zo vond ik in Peel en Maas een aankondiging van een optreden op 2 oktober 1960 in Venray:
Wie meer wil lezen over Winando kan ik vooral het biografische artikel aanbevelen dat Joep Eijkens in 2003 over hem schreef (klik hier). De foto van Winando met de Horster notabelen is overgenomen uit deel 3 van Oud Horst in het nieuws (bladzijde 152). Daar zijn ook de artikelen uit de Nieuwe Venlosche Courant terug te vinden. 

1 opmerking:

  1. Ik ken winando uit vroegere verhalen, mijn vader was 4 dagen vermist, en Winando wist precies te vertellen waar hij lag! Mijn vader was verdronken, mei 1966

    BeantwoordenVerwijderen