maandag 1 februari 2016

Intermezzo – Jan Duijf (Kloosterstraat Horst)

‘Als het konijn hangt, zet mijn vader een aantal stappen achteruit, neemt het konijn als een beeldhouwer in ogenschouw, steekt een Virginia Cross sigaret aan, rookt die rustig en kalm op, trapt de peuk op de grond uit, loopt vervolgens vastberaden terug naar het dier en zet een eerste weloverwogen snee.’
Carnaval voor en carnaval na, dezer dagen in de lokale en regionale media. Waardoor het echte nieuws hopeloos ondergesneeuwd raakt. Zoals? Zoals het feit dat een kort verhaal van Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) is gepubliceerd in de bundel Raadselige Roos 2015. Een niet te onderschatten prestatie: de Raadselige Roos is een jaarlijkse schrijfwedstrijd, georganiseerd door het Literair Café Venray, waarvoor ditmaal 38 verhalen werden ingezonden (klik hier). Slechts acht daarvan haalden de bundel, waaronder ‘Onderweg naar het kerstdiner’ van Jan.
Onderweg naar het kerstdiner zijn een kerstkonijn, een vader en een nog vrij jeugdige zoon (de ik-figuur). Alle drie verliezen ze iets: het kerstkonijn het leven, de vader een beetje van zijn gezag en de zoon een beetje van zijn onschuld. Sleutelzin in dit verband: ‘Een knagende twijfel aan de autoriteit van vader en godsdienst sluipt, nog onbegrepen, mijn leven binnen.’ Maar het zijn wat mij betreft vooral de beeldende beschrijvingen – zoals die waarmee dit stukje opent – die het ’m doen. Voor trouwe lezers van Horst-sweet-Horst kan dit nauwelijks een verrassing zijn (zie in de rechterkolom onder het kopje ‘Ingezonden door Jan Duijf’). Voor trouwe bezoekers van Café De Verbeelding nog minder: de afgelopen maanden heeft Jan daarin tot twee keer toe met veel succes een kort verhaal van eigen hand voorgedragen. 
Resteert de vraag waarom de Venrayse vakjury Jan geen prijs heeft toegekend voor zijn verhaal. Niet uit te sluiten valt dat in de kleine lettertjes van het reglement staat vermeld dat deelname aan de wedstrijd weliswaar openstaat voor Horstenaren maar dat ze zijn uitgesloten van de prijzen (al heeft de jury in 2007 en 2014 dan wel tegen die regel gezondigd door respectievelijk Marieke Vullings en Stefan Hoeijmakers een prijs toe te kennen). Wat ook wel eens een belemmering kan zijn geweest is dat de deken van Venray, Harrie Smeets, zitting had in de jury. En dan helpt het uiten van geloofstwijfel niet bij het in de wacht slepen van een prijs. Of zou het dan toch zo zijn dat Jan is afgerekend op de voetbaldaden van zijn vader Lei (op de foto met karakteristieke haarband), die namens Wittenhorst in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zoveel Venraynaren pijn heeft gedaan?
N.B. De bundel Raadselige Roos 2015 met daarin het verhaal van Jan is voor 10 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Munckhof, Kaffee Met en boekhandel Koops.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten