maandag 1 februari 2016

Klein mysterie 690 – Gasthoês (11)

‘Tweede Kamer: lam of leeuw?’, zo vroeg toenmalig Kamervoorzitter Anne Vondeling zich in 1976 af. Morgen vergadert de Horster gemeenteraad over renovatie van cultureel centrum ’t Gasthoês. Een renovatie die binnen de muren van het bestaande gebouw diende te geschieden, zo eiste de gemeenteraad verleden jaar. ‘Kan niet’, zegt het gemeentebestuur nu: een aanbouw van ruim een miljoen euro is absoluut noodzakelijk. Gemeenteraad: lam of leeuw?
Twee weken geleden schreef ik nog (klik hier): ‘Het lijkt me niet al te gewaagd te voorspellen dat de gemeenteraad op 2 februari een streep zal zetten door die aanbouw.’ Een commissievergadering en een reeks al dan niet sociale media-uitingen verder ben ik daar niet meer zo zeker van. Dit in tegenstelling tot Hallo Horst aan de Maas, dat vorige week kopte (klik hier):
Anders dan Hallo heb ik uit de commissievergadering helemaal niet opgemaakt dat het CDA wil vasthouden aan de vorig jaar door de gemeenteraad gestelde voorwaarde (géén aanbouw). Veeleer heb ik aan die commissievergadering de indruk overgehouden dat het CDA juist niet zo heel zwaar tilt aan die voorwaarde, zeker zo lang er geen gedetailleerde kostenramingen zijn. Anders gezegd: het CDA lijkt het – in zijn beste tradities – allemaal nog eens even te willen aankijken.
Wat ook meespeelt: een njet van het CDA zal Ger van Rensch, de verantwoordelijke CDA-wethouder die sowieso al niet zo heel stevig in het zadel zit, ernstig in de problemen brengen. 

Maar de gemeenteraad telt toch meer partijen, het CDA heeft toch geen absolute meerderheid meer? Klopt. Desondanks is het CDA in dezen leidend. Zegt het CDA nee tegen de aanbouw dan lijdt het geen twijfel dat de coalitiepartijen Essentie en PvdA daarin mee zullen gaan. Zegt het CDA daarentegen ‘We kijken het nog eens even aan’ dan zullen Essentie en PvdA kleur moeten bekennen: vasthouden aan de verleden jaar gestelde raadsvoorwaarde (met alle mogelijke gevolgen van dien) dan wel schoorvoetend het CDA volgen. Ik voorspel dat het laatste gebeurt.
Misschien is het ook goed om in het achterhoofd te houden dat de vraag over een al dan niet noodzakelijke aanbouw (die bestemd is voor de bibliotheek) nu helemaal niet had gespeeld als de gemeenteraad toenmalig burgemeester Léon Frissen en z’n kornuiten ruim tien jaar geleden meer tegenspel had geboden bij de ontwikkeling van de veel te dure Librije.
Wie kwaad wil (Horst-sweet-Horst wil dat natuurlijk niet), zou overigens ook nog kunnen denken dat die hele aanbouw slechts een Spielerei is, met de vooropgezette bedoeling om de bibliotheek een kopje kleiner te maken.
De Horster gemeenteraad: lam of leeuw? Morgen weten we meer.

1 opmerking:

  1. Zeker een interessant onderzoek waardig:

    Vergelijk de reactie van de fracties in de eerste ronde tijdens de raadsvergadering en de samenvatting en daarmee de reactie van de wethouder. "Ik proef...." Volgens mij had hij een andere koffie gedronken dan de rest van de aanwezigen (muv het CDA)
    En vergelijk tevens de totale behandeling van dit stuk tijdens de raadsvergadering en het stuk in de Limburger.
    Het schijnt dat deze journalist binnenkort in dienst treedt als persvoorlichter van de wethouder

    BeantwoordenVerwijderen