maandag 11 juli 2016

Intermezzo – Melderslo 100 jaar

Het weegt 2900 gram, telt 672 pagina’s, bevat meer dan 2000 foto’s, is 4,5 centimeter dik, is samengesteld door Jörgen Dinnissen en is gisteren gepresenteerd: Melderslo 100 jaar – Huizen en bewoners 1916-2016.
Laat u niet misleiden door die titel, dit is eerst en vooral een – zorgvuldig vormgegeven – fotoboek over het Melderslo van 2016. Nagenoeg alle inwoners, woningen, bedrijven en straathoeken van Melderslo staan er – straat voor straat, huis voor huis – met een foto in. Het beeld wordt gecompleteerd door foto’s van de meest uiteenlopende landschapselementen. Van olifantenpaadjes tot de Melderslose droogmolen, van de abri tot de hoogspanningsmast, van veldkruisen tot de mobiele watervoorziening, van de bladkorf ‘met oprit’ tot de ‘littekens van oud prikkeldraad in een boom’, van ANWB-paddestoelen tot het ‘stinkhuisje’ van slagerij Van de Pasch. Zo ongeveer het enige dat ik mis, zijn putdeksels.
Vorig jaar schreef ik hier uiterst lovend over Een bezoek aan alle 863 Nederlandse gemeenten van Nederland 1972. Melderslo 100 jaar is een vergelijkbaar boek. Een boek waarin je – ook als niet-Melderslonaar – nooit uitgebladerd raakt. Telkens zie je andere dingen. Telkens ontdek je aanknopingspunten voor al dan niet kwantitatief vervolgonderzoek: hoeveel Melderslose jongeren lopen er eigenlijk rond in een gescheurde spijkerbroek? Staan er zo weinig Polen op de foto omdat ze aan het werk waren toen de fotograaf langs kwam? Wat zegt het ontwerp van de voordeur over de bewoner van een huis? Zijn de meeste huisnummerbordjes nu bevestigd ter linker- of ter rechterzijde van de voordeur? Is Melderslo het witste dorp van Nederland? Zijn er ook Melderslonaren zónder aangeharkte voortuin?
Het staat ook wel vast dat het boek in menige Melderslose huiskamer zal leiden tot gesprekken in deze trant:
‘Is daat d’r gen vaan Weijer Baer?’
‘Nae, daat is d’r en van Toëmus ziene Piet. Die woënden aan de Kniensvrang.’
‘Wette daat zeker? Ik mende daat die oppe Sloëj woënden.’
‘Nae, geej ziet in de waar mit Hay van Gieben Driekske. Di woa getrouwd mit en megje vaan de Jaeger zienen Bernard.’
‘Mos di ni oëm zegge tegge Broëd Kuub?’
‘Nae, daat woare naeve.’
‘Di zien mooder hoe schreef die zich eigelik?’
‘Wiene! Daat woa d’r en van Wienen Hand ziene Sjeng.’
‘Woa deen broor later vaan noa Australië is geëmigreerd?’
‘Juust, joa.’
Melderslo 100 jaar – Huizen en bewoners 1916-2016 is een fantastisch boek en uniek document dat met het rijpen der jaren alleen maar aan waarde en betekenis zal winnen. Welgemeend advies: kopen!*
* Melderslo 100 jaar – Huizen en bewoners 1916-2016 is onder meer verkrijgbaar bij Bruna in Horst en bij Buurtsuper Melderslo (Vlasvenstraat 4B).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten