vrijdag 11 januari 2019

Intermezzo – WOŚP (1)

‘Met name tijdens de feestdagen hebben veel Poolse mensen met hun kinderen bij ons geschaatst.’
Jan-Rein Visscher secretaris van Stichting IJsbaan Horst, afgelopen maandag in dagblad De Limburger
Wie zei daar dat Polen niet willen integreren? Nu nog andersom! Zondag is daarvoor een uitgelezen kans. Want zondag is de grote finale van WOŚP (spreek uit: ‘wosjp’). Ofwel: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (geen idee hoe je dat uitspreekt). Wat letterlijk vertaald zoiets betekent als ‘Groot Orkest van Kerstliefdadigheid’.


WOŚP is een onafhankelijke organisatie die jaarlijks de grootste liefdadigheidsactie van Polen op touw zet. Vele tienduizenden vrijwilligers zamelen geld in voor medische apparatuur die vooral de kinder- en ouderenzorg ten goede komt.


Zo ongeveer alles is in Polen onderwerp van politiek debat. Zelfs WOŚP. Vertegenwoordigers van de regerende PIS-partij en hooggeplaatste conservatieve katholieken hebben zich regelmatig negatief uitgelaten over WOŚP. Dat de Polen zich hierdoor niet van de wijs laten brengen, blijkt uit de opbrengsten: afgelopen jaar meer dan twintig miljoen euro.


Jurek Owsiak, opgeleid als pedagoog maar vooral door zijn optredens op radio en televisie een BP, is het gezicht van WOŚP. Hij ontwikkelde in 1991 het idee en is nog altijd voorzitter van de organisatie. Het succes zit ‘m vooral in de aanpak, aldus Owsiak in 2005 in De Volkskrant: 'In plaats van geld in te zamelen door medelijden op te wekken, doen we het met rock-'n-roll.'


De grote finale van WOŚP vindt jaarlijks plaats op een zondag in januari, niet alleen in Polen, maar in de hele wereld. En ja, sinds enkele jaren ook in Horst. Komende zondag is De Meulewiek in Meterik plaats van handeling. Tussen 12.00 en 19.30 uur zijn er kinderactiviteiten en optredens van zowel Poolse als Horster artiesten. Je kunt er Poolse lekkernijen en gerechten proeven, er zijn veilingen en je kunt natuurlijk ook gewoon doneren. Elke zloty en euro gaat naar het goede doel.

Draag bij aan de wederzijdse integratie, neem zondag een kijkje in De Meulewiek en doneer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten