maandag 14 januari 2019

Intermezzo – WOŚP (2)

Erg druk was het nog niet, maar de stemming zat er al vroeg in, gisteren aan het begin van de middag in zaal De Meulewiek in Meterik.


Aan de orde was de lokale finale van WOŚP, een Pools liefdadigheidsfestijn dat zijn weerga niet kent – vrijdag publiceerde ik er al een stukje over op Horst-sweet-Horst (klik hier). Zumba, een groot springkussen, een hiphopper, Poolse gerechten, een schminktafel, een fotostudio, veilinggoederen die op het laatste moment nog werden ingebracht en noem allemaal maar op.


Later op de dag moet De Meulewiek hebben uitgepuild, gezien de tot in de verre omtrek geparkeerde auto’s met Pools kenteken. Ongetwijfeld zal een oorverdovend gejuich zijn opgegaan, toen aan het eind van de dag bekend werd gemaakt dat de opbrengst 7954 euro bedroeg, een record in de Horster WOŚP-geschiedenis.


Zo ongeveer tegelijkertijd werd duizend kilometer verderop een aanslag gepleegd op Pawel Adamowicz, sinds 1998 burgemeester van Gdansk, terwijl hij een toespraak hield bij de grote finale van WOŚP in zijn stad. ‘Gdansk wil de stad zijn van solidariteit’, zei hij, vlak voordat hij werd neergestoken. Hij is vandaag aan zijn verwondingen bezweken. Adamowicz stond in heel Polen bekend als voorvechter voor homorechten en migranten én als criticus van de uiterst conservatieve regeringspartij PiS. PiS, dat zich – zoals ik vrijdag al schreef – regelmatig laatdunkend heeft uitgelaten over WOŚP.


Jurek Owsiak, sinds de oprichting in 1991 het gezicht van WOŚP en eveneens bepaald geen vriend van PiS, heeft inmiddels zijn aftreden als voorzitter van WOŚP bekendgemaakt. Onder meer omdat hij in bepaalde PiS-kringen medeverantwoordelijk wordt gehouden voor het gebeurde in Gdansk.


Zo is wat een feestdag behoorde te worden, uitgelopen op een drama. Te vrezen valt dat door deze moord de toch al gespannen situatie in Polen zal escaleren.


Ik huil mee met alle Polen, maar in het bijzonder met de Polen in Horst aan de Maas.

1 opmerking: