donderdag 4 juni 2020

Top 5 – Achterkanten van Horster haspels

Die regen ook alweer kotsmoe? Voordeel is wel dat we, voor zolang het duurt, zijn verlost van wat ik laatst tot ergernis van sommigen agrarisch asocialisme noemde: regeninstallaties die behalve de akker ook een weg in zijn volle breedte irrigeren. Bijkomend voordeel is dat we, voor zo lang het duurt, ook zijn verlost van burgermans barbarisme: regeninstallaties die behalve het gazon ook een trottoir in zijn volle breedte irrigeren.


Maar het gaat me nu om de agrarische regeninstallaties. Meer in het bijzonder de haspels van de agrarische regeninstallaties. In 2014 heb ik er al eens een Horst-sweet-Horst top 5 aan gewijd (klik hier). Nu, zes jaar later, kom ik tot de trieste conclusie dat ik de haspels destijds behoorlijk tekort heb gedaan. ‘Bescheidenheid is de haspel vreemd’,  schreef ik toen. En ook: ‘Zijn doorgaans felle kleuren en steeds groter omvang maken de haspel tot een prominente buitengebiedfactor.’ Sta ik nog steeds achter. Wat toen onderbelicht bleef, is dat er ook nog genoeg haspels zijn zónder felle kleuren.  


Waar ik toen niet eens aan refereerde en wat in de foto’s toen absoluut niet tot uiting kwam, is de prachtige vorm van de haspels. Evenmin maakte ik destijds onderscheid tussen de voor- en achterkant van de haspels. De voorkant staat een beetje de show te stelen, de achterkant is waar het daadwerkelijk gebeurt.


Een gelijkenis inderdaad met vrachtwagens. Deze top 5 is dan ook geïnspireerd op Camions, het boek van Aimée Terburg met 55 foto’s van achterkanten van vrachtwagens (klik hier). Net als bij Aimée géén tekst. Geen woord. Interpreteer en fantaseer zelf maar. Bewonder en verwonder. En vergelijk. Dat vooral. Komt ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van achterkanten van Horster haspels:   

5. Slooierweg, Melderslo


4. Crommentuijnstraat, Meterik


3. Mackayweg, Tienray (helaas niet te fotograferen zonder hek ervoor)


2. Seurenweg, Meterik


1. Campsbosweg, Meterik

1 opmerking: