maandag 9 juni 2014

Top 5 – Horster haspels

De Horster haspels zijn een typisch voorbeeld van zo’n onderwerp dat hier veel te lang onbesproken is gebleven. Niet dat ik de Horster haspels geen blik waardig keurde – om de dooie donder niet – maar tot een stukje kwam het gewoon nooit. Altijd was er wel weer iets anders dat hogere prioriteit genoot. Zo werden de Horster haspels jarenlang en ongewild veronachtzaamd. Tot vandaag. Vandaag is dan eindelijk het moment aangebroken de Horster haspels de hen toekomende aandacht te gunnen.
Nu hoor ik u denken ‘Zijn die Horster haspels dan zo bijzonder?’. Nee, die Horster haspels zijn inderdaad niet bijzonder. Maar in al hun onbijzonderheid geven ze wel mede vorm aan de Horster buitenruimte. Dat kon je van hun voorganger, de buizenkar, moeilijk zeggen. De buizenkar cijferde zichzelf weg, hield zich liefst verborgen voor het grote publiek. Deed zijn werk en dat was het dan. Grote woorden waren aan de buizenkar niet besteed. Maar, het kan u onmogelijk zijn ontgaan, het stadium van de donkere Buizenkareeuwen hebben we inmiddels achter ons gelaten (behalve aan de Slikweg in America dan).   
Na een zeer harmonieus verlopen overgangsperiode verkeren we momenteel in de Haspeltijd. Als ware representant van de huidige tijdgeest eist de haspel veel meer dan de buizenkar de aandacht voor zich op. Bescheidenheid is de haspel vreemd: waar de buizenkar bij voorkeur wegkroop in een hoekje, daar staat de haspel het liefst in het middelpunt van de belangstelling. Zijn doorgaans felle kleuren en steeds groter omvang maken de haspel tot een prominente buitengebiedfactor. Of je nou wilt of niet, om de haspel kun je heden ten dage niet meer heen. Aan een Horst-sweet-Horst top 5 van Horster haspels viel dan ook niet langer te ontsnappen. Komt ie:

5. Seurenweg, Meterik
Walgelijk toch, deze Rainstar E51xl van Bauer? De verwaandheid druipt ervan af, maar leveren? Ho maar!

4. De Hees, Sevenum
De Nettuno 820. Italiaans design om je vingers bij af te likken. Heeft zo z’n nukken, totdat je ’m voor je hebt weten te winnen, dan heb je een gouwe aan ’m.

3. Slikweg, America
Een ouwetje, dit model van Kaweco. Wel een beestje met karakter, al is ie niet bepaald flashy.  

2. Griendtsveenseweg, America
Daterend uit de tijd dat Bauer nog een Bauertje was. Van hooghartigheid nog geen spoor, betrouwbaar tot op het bot, slechts hoogstzelden een uitglijer. 

1. Wevertweg, Horst
De Ocmis Variorain VR5. Al z’n plussen even op een rijtje: hydraulisch bediende sproeierwagenlift, hydraulisch bediende steunpoten, turbine-aandrijving met interne by-pass, gegalvaniseerd chassis, gelakte drum, slanggeleidersysteem, gegalvaniseerde sproeierwagen. En desondanks heel gewoon gebleven. Dan ben je pas een echte grootheid als haspel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten