donderdag 21 januari 2021

Intermezzo – Prentbriefkaart (2)

Gisteren publiceerde ik een stukje (klik hier) over een prentbriefkaart die Dora Lucas in 1899 stuurde aan haar zusjes, ‘de jongejuffrouwen Jos. en Jac. Lucas’. Vandaag de beloofde duiding.  


Dora werd op 4 februari 1880 geboren in Horst als dochter van Heinrich Engelbert Lucas en Johanna Jacoba Hoeken. Dora had drie zusjes: de in 1877 geboren Hélène, Josefien (1882) en Jacoba (1884). Drie andere kinderen overleden al op jonge leeftijd.   

De gezusters Lucas. Van links naar rechts: Jacoba, Josefien, Hélène en Dora (bron: Oud Horst in het nieuws deel 1, p. 189).
Heinrich Lucas was in 1832 geboren in Dülken, een plaatsje nabij Viersen, net over de grens bij Venlo. Lucas stamde uit een geslacht van wevers. In 1859 ging hij in Horst in de kost bij Simon Sartingen, net als Lucas afkomstig uit Dülken. Sartingen had in Horst een zijdeweverij, vermoedelijk op de plek waar nu winkelcentrum Kloosterhof ligt. Lucas werd een van zijn medewerkers. In 1864 nam Lucas de weverij over van Sartingen. Enkele jaren later verhuisde de werkplaats naar de huidige Jacob Merlostraat. Toen Lucas in 1874 trouwde met de dertien jaar jongere Johanna Jacoba Hoeken (1845-1917) uit Well, betrok het echtpaar een pand in de Steenstraat. Intussen floreerde het bedrijf, in 1878 telde het bijvoorbeeld 38 werknemers. Om verzekerd te blijven van opdrachten van de marine liet Heinrich zich in datzelfde jaar tot Nederlander naturaliseren. Sindsdien ging hij door het leven als Hendrik. In 1885 kocht hij de kapitale villa van dokter Peters, tegenwoordig Renschdael geheten.


In een van de bijgebouwen vestigde Lucas zijn zijdeweverij. In januari 1899 raakte hij zijn villa naar verluidt op bizarre wijze kwijt aan Gerard van Daal (1855-1943), evenals Lucas een zeer welgesteld Horstenaar. Lucas zou in de Horster Sociëteit Amicitia na het nuttigen van de nodige alcoholica hebben gepocht dat niemand een villa als de zijne zou kunnen betalen. Via fabrikant M. Rutten, die als stroman fungeerde, deed Gerard van Daal daarop een bod van vijftienduizend gulden. Lucas ging akkoord. Weer nuchter kreeg hij spijt van zijn onbezonnen daad, maar de verkoop was rechtsgeldig.

Nieuwe Venlosche Courant 21 januari 1899
Op het moment dat de 19-jarige Dora de briefkaart aan haar twee jongere zussen schreef, 23 juni 1899, wist ze dus al dat een verhuizing eraan zat te komen. Op 12 mei 1900 was het zover en verhuisde het gezin naar de huidige Pontanusstraat in Blerick. Toch ging de zijdeproductie in Horst nog een tijd door. Ergens tussen 1907 en 1910 moet de inmiddels behoorlijk op leeftijd zijnde Lucas zijn fabriek hebben verkocht aan Herman Viedebantt.

Venloosch Nieuwsblad 28 september 1907
Hendrik Lucas overleed in 1915. Zijn dochter Dora was twee jaar eerder getrouwd met Gerard Terwindt uit Nijmegen. Zij overleed in 1943 op 63-jarige leeftijd.

De familie Lucas in Blerick. Van links naar rechts: Dora, vader Hendrik, moeder Jacoba, Jacoba, Josefien, Jan Pessers (echtgenoot van Hélène) en Hélène, met op haar schoot haar dochter Mies (bron: Oud Horst in het nieuws deel 2, p. 26). 

(Dit stuk is grotendeels gebaseerd op informatie afkomstig uit de delen 1 en 2 van Oud Horst in het nieuws.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten