maandag 6 augustus 2012

Intermezzo – Arka Gdynia

Niet verder vertellen, maar ik ben een groot liefhebber van her en der in de openbare ruimte geplakte stickers. Alleen al daarom prijs ik me gelukkig dat ik sinds enkele jaren twee dagen per week in onze provinciehoofdstad werk.
Maastricht is vergeven van illegaal bestickerde verkeersborden, lantaarnpalen, elektriciteitskastjes en wat dies meer zij. Dat maakt de wandeling van het station naar het centrum van de stad telkens tot een genot.
Helaas telt Horst aan de Maas meer gezagsgetrouwe en nette mensen dan Maastricht. Illegale stickers in de openbare ruimte zijn hier zo’n zeldzaamheid dat als Horst er eens een keer mee wordt behangen, ik er meteen aandacht aan schenk (klik hier en hier).
Nee, zomaar stickers op van alles en nog wat plakken mag niet en netjes is het al evenmin. Maar er mag zoveel niet. En waar staat geschreven dat alles en iedereen netjes zou moeten zijn?
Wat me aantrekt in die stickers? Ze brengen leven in de brouwerij, ze zetten je aan het denken, ze maken je boos, ze brengen je aan het lachen, ze roepen vragen op, ze openen werelden die anders gegarandeerd gesloten zouden blijven.

Een voorbeeld. Het verkeersbord net voorbij het viaduct aan de Wittebrugweg kan zich al langer dan een jaar verheugen in een AFCA Horst-sticker. 
Vorige week constateerde ik dat er intussen een tweede sticker bij is gekomen.
Nadere inspectie leerde me dat het hier een sticker van Arka Gdynia betreft. Gdynia, is dat geen Poolse stad? Internet bevestigt: Gdynia is een havenstad in het noorden van Polen met in 2003 255 duizend inwoners. Arka blijkt de naam van de plaatselijke voetbalclub. Opgericht in 1929, clubkleuren geel-blauw, eenmalig Pools bekerwinnaar, in 2007 zwaar gestraft vanwege betrokkenheid bij een corruptieschandaal, momenteel uitkomend in de op een na hoogste divisie, afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd tegen Wartą Poznań onder de ogen van 6887 toeschouwers met 2-0 gewonnen.
Arka is bovendien de club waar Andrzej Szarmach, een van de grote namen uit het Poolse voetbal, z’n loopbaan is begonnen. Wacht, ik heb nog een sticker van ’m.
Net als van Jan Tomaszewski, de vermaarde keeper.
Van een andere beroemde Poolse keeper heb ik helaas geen sticker. Daar staat gelukkig tegenover dat hij is vereeuwigd op een plaatje dat is bevestigd op een hek bij het Sint-Luciakapelletje.
Die Poolse Horster kapelaan was dat trouwens ook geen voetballer?

En zo zou ik nog even door kunnen gaan. Allemaal dankzij zo’n eenvoudige sticker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten