maandag 26 augustus 2013

Klein mysterie 476 – Schutting (2)

Twee weken geleden ramde een auto een gedeelte van het hek voor het pand aan het begin van de Venloseweg dat eertijds bekendstond als Villa Van Daal maar tegenwoordig door het leven gaat onder de raadselachtige naam Villa Renschdael.
Kort na het ongeluk kwam voor het beschadigde hek een houten schutting te staan. Over die schutting verbaas ik me nu al twee weken. Ze staat op een van de prominentst denkbare plekken in Horst. Komend vanuit de Gasthuisstraat is ze nauwelijks te missen en ook het verkeer dat over de Venloseweg het centrum van Horst inrijdt kan de schutting amper ontgaan. De gedroomde locatie dus voor iedereen die iets te melden heeft. En wat denkt u? Ook na twee weken is de schutting nog volkomen maagdelijk! Geen veelkleurige tekening, geen ondoorgrondelijke tag, geen cryptische mededeling, geen sticker van een hoofdstedelijke voetbalclub, geen Kilroy, geen aankondiging van Meijelse kermis, geen inscriptie van een menora. Niets, helemaal niets.  
Aanhangers van de aangeharkte kerk zullen hier opgetogen over zijn. Mij baart het zorgen. Aan de hoeveelheid en kwaliteit van graffiti valt zoals bekend de vitaliteit van een gemeenschap af te lezen. Zo bezien is het hier een duffe boel. Dood in de pot. Wat moeten anderen wel niet van ons denken? Is Horst tegenwoordig zo ingeslapen dat niet eens meer een hiertoe bij uitstek geëigende schutting wordt beschreven, beklad, bespoten, beplakt, bekrast, besprayed?
Zijn we met z’n allen dan werkelijk zo braaf geworden? Tot lusteloze couch potatoes verworden? Het zal toch niet waar zijn? Of zitten we gewoon allemaal de spreekwoordelijke kat uit de boom te kijken en te wachten op het even spreekwoordelijke eerste schaap dat over de dam gaat? Om er vervolgens collectief schande van te spreken, maar heimelijk van te genieten?
Wie neemt de ook al spreekwoordelijke handschoen op? En zoals al vaker gezegd: initiatiefnemers in dezen kunnen altijd bij Horst-sweet-Horst aankloppen voor een bijdrage in de gemaakte onkosten. Kom op, Horstenaren, laat zien dat we beter kunnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten