maandag 26 augustus 2013

Intermezzo – Hegga metamorfosa

Eerst even over de naam. Toen in de herfst van vorig jaar de eerste berichten doorsijpelden over het Hegelsomse initiatief Hegga metamorfosa dacht ik dat dat ‘Hegga’ potjeslatijn was voor ‘heg’. Het duurde ruim een half jaar voor iemand me uit de droom hielp. Niet de minste overigens: Raymond Knops. Het Hegelsomse Tweede Kamerlid twitterde op 29 juli naar aanleiding van een bericht over de mogelijke vestiging van een hotel in Hegelsom: ‘Asjemenou, Hegga krijgt stadse allures. Nu nog ’n kroeg en klaar zijn we!’ ‘Hegga’ blijkt dus een alternatieve benaming voor Hegelsom te zijn. Zo zie je maar dat je zelfs van CDA-Tweede Kamerleden soms nog iets kunt opsteken.
Toch was mijn aanvankelijke veronderstelling over de betekenis van ‘Hegga’ niet zo vergezocht als op het eerste gezicht wellicht lijkt. Uit wat erover naar buiten kwam, meende ik te mogen opmaken dat het de bedoeling van de initiatiefnemers was in Hegelsom letterlijk en figuurlijk muren te doorbreken, schuttingen te verwijderen en heggen te snoeien. Dit zou ertoe moeten leiden dat Hegelsom een gedaanteverwisseling (metamorfose) ondergaat met als uiteindelijk resultaat een fraaier aanzien van het dorp. Misschien wat (al te) kort door de bocht geformuleerd, maar ik geloof dat ik er met die interpretatie niet zo heel ver naast zit.
Hegga metamorfosa is nu voor het eerst naar buiten getreden, en wel met het project Geef jij Hegelsom een nieuw gezicht? Dorpsbewoners is gevraagd naar hun beelden over en wensen voor het dorp. Ze zijn op een hen dierbare plek gefotografeerd en die portretten hangen nu verspreid door het dorp op grote banners. Waarmee Hegga dus meteen al is gemetamorfoseerd en, zoals de organisatoren zeggen, letterlijk gezicht krijgt.
Geef jij Hegelsom een nieuw gezicht? prikkelt de nieuwsgierigheid (‘Wat zou Jantje nou met z’n dorp willen?’ ‘Zou Pietje ook zijn gefotografeerd?’), zet je aan het denken en doet je verlangend uitzien naar het vervolg. Vooral dat laatste.
Zal het echt gaan lukken Hegelsom meer smoel te geven, zoals de bewoners van de Veldlaan zo duidelijk uitspreken? Zou die door Joop en Marie-Anne Mittelmeijer gewenste Hegelsomse revue er ooit komen?
Kan zorgboerderij Wienes meer voor Hegelsom gaan betekenen, zoals Toon van Rens, Marieke en Robert Claessens graag zouden zien? Blijft de staakbonenteelt aandacht houden, zoals Jan en Mariet Zanders hopen? Zal er niks meer worden afgebroken, zoals Jac en Annie Buijssen-Willemsen wensen? 
Zelfs als er van al die wensen niets terechtkomt, zou ik Hegga metamorfosa nooit kwalificeren als een mislukt project. Dan nog kun je zeggen dat het tenminste is geprobeerd. Dat alleen al is ook wat waard. Hegga metamorfosa is een initiatief dat je elk dorp zou toewensen.

1 opmerking:

  1. De enige echte oorsprong van Hegga ligt bij de Happy Hotdogs en aanverwanten met hun plaatselijke wereldhit HEGGA IS DE BAAS.
    Tik HEGGA IS DE BAAS op Youtube en geniet.

    Jeu

    BeantwoordenVerwijderen