maandag 26 augustus 2013

Intermezzo – Spatiepolitie (1)

De spatiepolitie heeft vanochtend met veel machtsvertoon een overbodige spatie in het centrum van Horst verwijderd. De spatiepolitie kwam in actie na een anonieme tip over een ongeoorloofde spatie die zich zou bevinden op een aan een hek van openbare basisschool Weisterbeek aangebracht geplastificeerd briefje. Een hedenochtend ter plaatste uitgevoerde inspectie bevestigde het gelijk van de tipgever.
De spatiepolitie trommelde terstond alle beschikbare manschappen op en ontruimde de omgeving in een straal van driehonderd meter. De leerlingen van de bovenbouw werden tijdelijk opgevangen in de sporthal, die van de onderbouw in de Mèrthal.
Het grootschalig optreden van de spatiepolitie kon niet op ieders instemming rekenen. Een leerkracht van de school die haar naam niet vermeld wil zien: ‘Dit is buitenproportioneel. Die overbodige spatie is inderdaad een drama van de eerste orde, maar voor de leerlingen was het een traumatische ervaring. Het had allemaal best een tandje minder gekund.’ Buurtbewoner Lei toont meer begrip: ‘Tja, ik kan me goed voorstellen dat bij de spatiepolitie alle alarmbellen begonnen te rinkelen. Het is verdorie ook niet niks, zeg.’
Dat de spatiepolitie zo groot uitpakte, had volgens een spatiepolitiewoordvoerder alles te maken met het feit dat het hier een school betrof. ‘Normaalgesproken volstaan we met het isoleren van de overbodige spatie. Vanwege de nabijheid van een aantal openbare gebouwen, waaronder natuurlijk vooral het gemeentehuis, hebben we echter aanzienlijk opgeschaald. De ramp zou niet te overzien zijn geweest als de overbodige spatie zich had verspreid naar belendende percelen. Bij een gezaghebbend instituut als een school is dat gevaar veel groter dan bij pakweg een shoarmazaak of een schoenwinkel.’
Over mogelijke daders wenst de spatiepolitie niet te speculeren. Al her en der op internet circulerende suggesties dat een of meerdere in Horst verblijvende Polen verantwoordelijk zijn voor de overbodige spatie wijst ze evenwel resoluut van de hand. ‘Het onderzoek verkeert weliswaar nog in de beginfase, maar Oost-Europese overbodige spaties, en dus ook de Poolse, zijn altijd veel breder dan de onze. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat dit het werk is geweest van Polen. Bovendien is de combinatie van overbodige spaties en overbodige hoofdletters typisch voor Nederlanders’, aldus de spatiepolitiewoordvoerder.

2 opmerkingen:

  1. Normaal gesproken heb ik hier ook een spatie tussen staan.
    Mart

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De accentpolitie mag in Horst ook wel eens in actie komen. Mèrthal! Gelukkig bevindt zich geen school in de buurt van deze van een totaal verkeerd accent voorziene hal. Het zou Maerthal moeten zijn. Ook in America zou de accentpolitie hard moeten optreden tegen de plaatselijke dialectband Rowwen Hèze. Dat zou namelijk Rowwen Haeze moeten zijn. Maar ja, deze band bedient zich toch al van een krom dialect en een afwijkende, ja ik durf te stellen, foute spelling. Geal....(gael!). Rustig wachten op d'n dag dat heel Holland Limburgs lult (Räöstig wâchten óp d'n daag dát hiël Holland Limburgs lult). Maar ik denk dat de accentpolitie hier zijn vingers niet aan wil branden daar er dan misschien een opstand in dit verder zo rustige kerkdorp zou kunnen uitbreken. En Rowwen Hèze heeft al problemen zat nou hun bassist de band wil verlaten.

    BeantwoordenVerwijderen