maandag 30 december 2013

Intermezzo – Wieldoppen (2)

Ik mag dan geen autofreak en niet eens een autoliefhebber zijn, ik ben wel de trotse bezitter van een Citroën DS.
En ik was ook razend benieuwd naar het tweede nummer van ZOAB. Zaterdag viel het eindelijk op de deurmat. Inmiddels heb ik het uit en het dient gezegd: het was het lange wachten (meer dan een jaar) waard.
ZOAB staat (in dit geval) voor Zeer Origineel Auto Blad. ZOAB doet z’n naam alle eer aan. Peter van Brummelen, journalist van Het Parool schreef over het eerste nummer: ‘Geen geleuter over cilinderinhoud, acceleratievermogen en brandstofverbruik maar vooral veel rare foto’s en heerlijke onzinverhalen.’
Voor het tweede nummer geldt precies hetzelfde. Zomaar enkele hoogtepunten: een fotoserie over eenzame auto’s op verlaten parkeerplaatsen (‘soms wil een auto gewoon even alleen zijn’), mensen die vertellen over hun favoriete speelgoedautootje, een opsomming van de namen van alle parkeerplaatsen langs de Nederlandse autosnelwegen (van Kalix Berna tot De Knoest en van Voetpomp tot Geulenkamp) en een beschouwing over ‘de automens’ geïllustreerd met heerlijke foto’s. En dat allemaal gegoten in een vormgeving om je vingers bij af te likken. Je zou er warempel autofreak of op z’n minst –liefhebber van worden (klik hier om ZOAB te bestellen; klik hier voor de ZOAB Facebookpagina).
Als lid van het gilde der verlorenwieldoprechtopzetters raakte ik uiteraard helemáál in de zevende hemel bij het aanschouwen van een serie van vijf foto’s van rechtopgezette verloren wieldoppen. ‘Weesdop’ is de jaloersmakende benaming die de redactie heeft bedacht voor de verloren wieldoppen. Het rechtopzetten ervan noemt ze een ‘raar fenomeentje’. Zo denigrerend als het klinkt zal het wel niet bedoeld zijn. Anders moet ik misschien eens wat flink gespierde en rijkelijk getatoeëerde medegildeleden richting ZOAB-redactie sturen.
‘Misschien moet je als je een wieldop verliest net zoals bij vermiste katten een A4-tje ophangen in de buurt’, heet het in de begeleidende tekst bij de wees/wieldopfoto’s. Behalve vermistedierenbriefjes (klik hier en hier) ook vermistewieldopbriefjes? Interessante gedachte!
Nog nagenietend van ZOAB fietste ik gisteren over de Campsbosweg. En geloof het of niet, wat zag ik daar, met punaises bevestigd aan een boom? Juist! (klik op de foto om haar te vergroten)
Geweldig! En doe me een plezier: mocht u ook ergens een verlorenwieldopbriefje tegenkomen, maak er een foto van en mail die naar horstsweethorst@gmail.com. Ik betuig u al bij voorbaat mijn onuitsprekelijke dank. 

4 opmerkingen:

 1. Misschien moet ie hier eens kijken of Keesje er tussen zit :
  http://www.flickr.com/photos/enschedeaanzee/sets/1095712/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @eazy: Zul je altijd zien dat Keesje net onderaan zo'n toren ligt ... Ziet er wel fantastisch uit, moet ik zeggen. En dat bordje 'Geen wieldoppen te koop' is helemáál geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het Eindhovense boek "verweesde viaducten" van Wladimir Manshanden deed mij meteen aan Horst Sweet Horst denken. Het boek laat een mooi kunstproject zien op het kruispunt van taal, geschiedenis en openbare ruimte. Zie deze link:
  http://www.zooproducties.nl/product.asp?id=441

  Zijn er in Horst aan de Maas ook verweesde viaducten? En zijn het er genoeg voor een top vijf?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @anoniem: 'Verweesde viaducten' staat al een tijdje in mijn boekenkast - ongelezen, maar daar komt door uw reactie verandering in. Daarna ga ik zoek naar verweesde Horster viaducten. Een top 5? Ik weet niet, het is de vraag of Horst aan de Maas überhaupt wel vijf viaducten telt ...

  BeantwoordenVerwijderen