zondag 27 augustus 2017

Klein mysterie 747 – Van Dijck Groenteproducties (4)

Stel u rijdt 100 waar u 80 mag rijden en u wordt aangehouden door de politie. Verwacht u dat u een fikse bekeuring krijgt? Of verwacht u dat de betreffende agent zegt ‘Mevrouw/meneer, ik constateerde zojuist dat u 100 reed waar u slechts 80 mocht rijden, maar dat is geen enkel probleem hoor, verkeersregels zijn er immers om te worden overtreden’?
Natuurlijk verwacht u dat u een forse bekeuring krijgt. Maar stel nu eens dat de agent inderdaad zegt dat verkeersregels er zijn om te worden overtreden. Verwacht u dan dat de agent op staande voet wordt ontslagen zodra zijn superieuren hier weet van krijgen? Of verwacht u dat de agent goedkeurend wordt toegeknikt door zijn superieuren en zijn superieuren de loftrompet over hem steken? 
Natuurlijk verwacht u dat de agent op staande voet wordt ontslagen. Maar stel nu eens dat zijn superieuren inderdaad de loftrompet over hem steken. Verwacht u dan dat de Tweede Kamer moord en brand schreeuwt? Of verwacht u dat de Tweede Kamer de agent en zijn superieuren prijst voor hun handelwijze? 
Lees met het voorgaande in gedachten nu eens het volgende. 
Eind 2012 bouwt Van Dijck Groenteproducties een nieuw onderkomen op de kruising Peelheideweg – Midden Peelweg in America. Eerder dat jaar is een zogeheten landschappelijk inpassingsplan opgesteld voor de massale bedrijfsgebouwen. In de loop van 2013 wordt duidelijk dat er in afwijking van dat plan 
géén bosrand langs de Midden Peelweg is aangelegd,
géén houtwal aan de oostzijde van het perceel is aangelegd,
géén notenbomen tussen bedrijfshal en Peelheideweg zijn aangeplant,
géén flauw oplopende taluds zijn gemaakt,
géén in de grondwal ingebedde werktuigenloods is gebouwd,
géén educatieve borden zijn geplaatst en
géén wandelpaden voor recreanten en toeristen zijn aangelegd.
Eind 2013 dringt dit ook door tot het gemeentebestuur. Dat laat de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit ter plekke onderzoek uitvoeren. De commissie adviseert daarna om het merendeel te laten zoals het is en slechts over te gaan tot drie uiterst marginale aanpassingen. Hoe goed Van Dijck daarmee ook wegkomt, het bedrijf weet van die drie geadviseerde uiterst marginale aanpassingen er zelfs nog één van de tafel te krijgen. Bepaald wordt verder dat Van Dijck Groenteproducties, nadat het de uiterst marginale aanpassingen heeft uitgevoerd, de 40 duizend euro teruggestort zal krijgen die het heeft betaald voor de landschappelijke inpassing.
Begin 2017 zijn de in december 2013 overeengekomen uiterst marginale aanpassingen nog altijd niet volledig uitgevoerd. Of het bedrijf de 40 duizend euro desondanks teruggestort heeft gekregen is onduidelijk. 
Begin 2017 vraagt Van Dijck Groenteproducties ook een vergunning aan voor uitbreiding van de bestaande bedrijfsgebouwen. Het gemeentebestuur verleent die vergunning zonder morren, hoewel de gemeenteraad vijf jaar eerder raadsbreed heeft uitgesproken dat het bedrijf helemaal niet mag uitbreiden. Dat het bedrijf de in 2012 overeengekomen landschappelijke inpassing aan zijn laars heeft gelapt, is evenmin een overweging om de vergunning te weigeren. Over de landschappelijke inpassing van de uitbreiding zegt het gemeentebestuur: ‘Ook in dit traject is samen met de ondernemer gekeken naar een landschappelijke inpassing die gedragen wordt door zowel de gemeente als de initiatiefnemer.’
Komende woensdag tijdens de vergadering van de Commissie Ruimte en twee weken later tijdens de gemeenteraadsvergadering staat dit dossier opnieuw op de agenda. Verwacht u dat commissie en gemeenteraad moord en brand zullen schreeuwen? Of verwacht u dat commissie en gemeenteraad er het zwijgen toe zullen doen dan wel de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en het gemeentebestuur zullen prijzen voor hun handelwijze? Natuurlijk verwacht u het eerste, maar ik geef u op een briefje: het tweede zal gebeuren. 
Het is bij de wilde beesten af (en wie denkt dat het allemaal wel meevalt, zou deze raadsinformatiebrief eens moeten lezen).

3 opmerkingen:

 1. Och ja en dan komt daar straks nog een polenhotel bij met goedkeuring van de gemeente

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Ans, kun je ons even uitleggen waar jouw reactie raakvlak heeft met het onderwerp, en wat je mening hierover is? Ofwel; maak je nou een discrminerende opmerking, en/of heb je een mening over het functioneren van jouw gemeentebestuur?

   Verwijderen
 2. Ritselen en rommelen zoals altijd in de kneuterige ons kent ons gemeentepolitiek. Achter de schermen zullen de vrienden elkaar wel weer vinden. Anderszins valt dit niet uit te leggen .

  BeantwoordenVerwijderen