maandag 7 april 2014

Klein mysterie 552 – Coalitieonderhandelingen

‘In de media en Horst-sweet-Horst werd een beeld geschapen dat alles bij het oude zou blijven’, hoonde informateur Leon Litjens op 26 maart in zijn advies over de vorming van een nieuw Horster gemeentebestuur. Alles bij het oude? Die media en Horst-sweet-Horst toch! Een frisse wind zou er gaan waaien. Alles zou anders worden.

Twee weken later is duidelijk dat de realiteitszin van de media en Horst-sweet-Horst die van de informateur verre overtreft. Niks frisse wind, niks vernieuwing: Horst aan de Maas koerst met zevenmijlslaarzen af op voortzetting van de coalitie van CDA, Essentie en PvdA.
Anders dan de informateur het in zijn advies deed voorkomen, bleek de SP in de onderhandelingen met CDA en PvdA toch niet bereid tot verregaande concessies wat betreft het Nieuw Gemengd Bedrijf en de zorg. Heeft de SP de informateur een rad voor ogen gedraaid? Zo ja, waarom? Of heeft de informateur ons een rad voor ogen gedraaid? Zo ja, waarom? En de SP mocht dan niet bereid zijn tot verregaande concessies, was het CDA dat wel (‘It takes two to tango’, schreef de informateur immers parmantig in z’n advies)? Zo ja, hoe zagen die concessies er dan uit?
Zo zijn er nog veel meer vragen te stellen. Antwoorden zullen er waarschijnlijk nooit komen. De tweede informateur, Wil Janssen, heeft bij mijn weten niet eens een verslag gepubliceerd. Dat maakt dat we het moeten doen met verklaringen van de partijen zelf (al laat de PvdA zelfs dat na) en verwijten van de een aan de ander over het gebrek aan objectiviteit van die verklaringen.
Dat coalitieonderhandelingen niet in het openbaar worden gevoerd, kan ik me misschien nog voorstellen ook. Maar wat is er tegen een feitelijk verslag na afloop van een onderhandelingsronde? Heeft de kiezer daar geen recht op, met het oog op zijn meningsvorming? En waarom roept de gemeenteraad de onderhandelende partijen en de informateurs niet ter verantwoording in een openbare vergadering? Zou dat geen onderdeel van het democratisch proces behoren te zijn?
Zowel Don Leon als Wil Janssen heb ik aangeboden tijdens de coalitieonderhandelingen te fungeren als koffiejuffrouw, notulist of neutraal waarnemer. De nieuwe onderhandelingsleider, Bob Vostermans, doe ik bij dezen graag hetzelfde aanbod. En als Bob me de keus laat? Dan ga ik voor notulist. 

1 opmerking: