maandag 7 april 2014

Top 5 – Horster rotondekunstwerken

Welke onverlaat kwam eigenlijk op het onzalige idee het Rotondologisch Genootschap te attenderen op het stukje van vorige week over het nieuwe Horster rotondekunstwerk? Dé manier natuurlijk om ons mooie Horst aan de Maas in een kwaad daglicht te stellen bij alle rotondologen en aanverwant gespuis. En hoe gretig gingen ze inderdaad los, de dames en heren van ‘alles is rond, rond is alles’ (klik op de afbeelding om haar te vergroten)!
Horst verdient geen rotonde, het genootschap wordt er verdrietig van, het zijn maar frutsels, Horst … dead end. Toe maar! Alle door de Floriade zo zorgvuldig gekweekte goodwill in één klap naar de filistijnen! Horst aan de Maas de risee van Nederland! Zijn we lekker mee!

Is het heus zo slecht gesteld met de sowieso vrij schaarse Horster rotondekunst? Is na alle bagger die we afgelopen week over ons uitgestort kregen eerherstel op z’n plaats? Nee, daarvoor hebben we in rotondologisch kunstopzicht toch echt te weinig te bieden. Geen eerherstel dus, wel enig tegenwicht. En wel met een Horst-sweet-Horst top 5 van Horster rotondekunst. Komt-ie:   

5. Naar de Maas (anoniem) – rotonde Venloseweg – Meldersloseweg – Stationsstraat
Het Rotondologisch Genootschap mag hier dan ‘beduidend minder jeuk’ van krijgen dan van het kunstwerk op de rotonde Westsingel – Americaanseweg, Horst-sweet-Horst vindt deze hengel met oranje dobber van een ongeëvenaarde lulligheid. Waarmee niet gezegd is dat een hengel met dobber (in welke kleur dan ook) per definitie ongeschikt is voor een rotonde, maar alsjeblieft niet op deze manier.

4. Naar de Kantfabriek (Ruud van der Beele) – rotonde Westsingel – Americaanseweg
Vorige week al genoeg over gezegd. En de scheerlijnen die er afgelopen week aan zijn bevestigd, maken het er nu niet direct beter op.

3. Haan (Dolf Wong) – rotonde Stationsstraat – Pastoor Debijestraat – Handelstraat
De nummer 1 van de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster kunstwerken op nummer 3 van de Horst-sweet-Horst van Horster rotondekunstwerken?
Rara hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met het feit dat de haan intussen is verplaatst van het dak van IPC Dier naar de rotonde.
Ik blijf bij hetgeen ik drie jaar geleden schreef: ‘De haan op het dak van IPC Dier was een trotse, ongenaakbare haan: altijd alert, borst vooruit, ik ben hier de baas en niemand doet me wat, ik zal ze allemaal eens een poepje laten ruiken en kom vooral niet aan m’n hennen want dan zwaait er wat. De haan op de rotonde is een getemde haan die een beetje mooi staat te wezen, geen haan die ontzag inboezemt en domineert. Deze haan heeft geen ijzeren greep op z’n omgeving, voor hetzelfde geld zou je ’m zomaar over het hoofd zien. Hij is z’n strijdbaarheid, z’n felheid kwijt. En hij mag dan wel een stok hebben gekregen, hij zweeft in het luchtledige. Hij zinkt in het niet bij alles wat hem omringt. Het draait niet meer om hem maar om de rotonde. Op een voetstuk geplaatst maar er tegelijkertijd vanaf gekukeld.’

2. Zonnevogel (Sjra Schoffelen) – rotonde Venloseweg – Dr. Van de Meerendonkstraat – Van Douverenstraat
Prachtig beeld en met de snelheid en de beweging die het suggereert is er een overduidelijk verband met de rotonde. Ook de afwezigheid van een storende richtingwijzer op het middeneiland is een pluspunt. Minpuntjes: het beeld komt niet van alle kanten even goed tot z’n recht
én de aankleding van het middeneiland is met name door het afzichtelijke kunstgras een farce. Wonderlijk genoeg durft een hovenier daar dan ook nog zijn bordje bij te zetten.

1. zonder titel (Joop van den Heuvel) – rotonde Midden Peelweg - Helenaveenseweg
Eerder heb ik me wat geringschattend uitgelaten over dit – als ik het wel heb – titelloze werk van Joop van den Heuvel. Ik kom daar nu op terug. Of ik het nu zo mooi vind weet ik nog steeds niet – of eigenlijk weet ik dat misschien ook wel.
Maar het beweegt (dan heb je als kunstwerk bij mij sowieso al een streepje voor), het is van alle kanten uitstekend zichtbaar, het verwijst in zijn vormgeving naar de spektakelarchitectuur van het nabije attractiepark Toverland, het wordt niet al te zeer ontsierd door borden- en palengeweld en het domineert de rotonde en zijn bosrijke omgeving. Veel meer mag je waarschijnlijk van een rotondekunstwerk niet verwachten (of misschien toch dat het mooi is?). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten