maandag 11 augustus 2014

Top 5 – Verheven Horster fietsen

Aan ideeën voor Horst-sweet-Horst-top 5-en geen gebrek. Wat publicatie vaak verhindert, is een stokkende teller. Zo zijn de top 5 van Horster borstbeelden en de top 5 van Horster cul-de-sacs nog altijd niet verschenen omdat ik er van beide vooralsnog slechts vier heb weten te verzamelen. Terwijl vijf toch wel het minimale aantal is (mensen die er verstand van hebben, beweren zelfs dat zes het minimale aantal is – zelf ben ik minder recht in de leer).

Een top 5 van verheven Horster fietsen stond al meer dan vijf jaar op mijn verlanglijstje. Alptraum van vroeger: je fiets niet kunnen vinden, tot de ontdekking komen dat-ie boven in een lantaarnpaal hangt, iedereen lachen, niemand die bereid is je een helpende hand toe te steken. ‘Voetbalhumor’ wordt het ook wel eens genoemd. Echt leuk is anders. Misschien wel daarom dat die top 5 van verheven fietsen zo lang op zich heeft laten wachten. Wat evenmin hielp waren mijn strenge criteria. Zo kon een liggende verheven Horster fiets, zoals hier bij de winkelwagentjesstalling van Lidl,
de toets der kritiek niet doorstaan: de verheven Horster fiets moest op z’n minst staan, maar liever nog hangen. Ook de verheven-Horster-fiets-als-kunstwerk, zoals hier in Broekhuizen, kon niet door mijn beugel.
Uiteindelijk is het er toch van gekomen, Horst-sweet-Horst hierbij proudly presents  de top 5 van verheven Horster fietsen:

5. Station Horst-Sevenum
Voordat de alles-moet-netjes-manie ook station Horst-Sevenum in haar greep kreeg, vielen daar zulke fascinerende tafereeltjes te aanschouwen. Benadert de niet door mijn beugel kunnende verheven-Horster-fiets-als-kunstwerk gevaarlijk dicht.  

4. Spoorstraat, Tienray
Naar verluidt heeft Maria even gegromd toen ze deze getormenteerde fiets in de smiezen kreeg.  

3. Meldersloseweg, Horst
Deze hangende Pelikaan ontving in januari van dit jaar de Horst-sweet-Horst maandprijs in de wedstrijd ‘Stabielst hangende fiets zonder framebreuk van Horst aan de Maas’.  

2. Veemarkt, Horst
Maandenlang stond deze Ragazzi in 2010 tegen een hek op de plek waar later De Smidse zou verrijzen. Ineens hing-ie en daarna was de vogel gevlogen.

1. Hombergerweg, Lottum
De foto die dit weekeinde de top 5 van verheven Horster fietsen compleet maakte. Zaterdag geschoten door Johan Kleuskens, met wiens toestemming ik de foto hier publiceer. Op Facebook lichtte hij toe: ‘Vanmiddag verkeersregelaar geweest bij de Rozenfeesten in Lottum. Op een onbewaakt moment stallen twee plebse personen hun fiets tegen een hek, dik slot erop en geen auto die er meer in of uit kan! Gelukkig was het slot van dusdanige kwaliteit dat we het probleem snel konden oplossen.’ Kunnen plebse personen het mee doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten