maandag 2 februari 2015

Klein mysterie 621 – Nieuw Gemengd Bedrijf (6)

Toch vreemd: de Tweede Kamer spreekt in een plenair debat meer dan anderhalf uur over het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst en de lokale, regionale en provinciale media doen er collectief het zwijgen toe. Ja, 1Limburg nam een ANP-berichtje over dat Omroep Reindonk op zijn beurt weer overnam van 1Limburg. En dat was het dan. Ontbrekend journalistiek instinct? Desinteresse? Luiheid? Gebrek aan mankracht? Verkeerde prioriteiten?
Terwijl er toch genoeg te melden valt over het debat over de Grubbenvorster megastal, dat afgelopen woensdag plaatshad (bekijk het hier). Lees bijvoorbeeld even mee hoe Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) de gemeente Horst en in het bijzonder haar burgemeester neersabelde: 
‘De gemeente Horst aan de Maas zet alles op alles om in Grubbenvorst, een dorp met 4.800 inwoners, een megastal met 1,1 miljoen kippen, 35.000 varkens, een slachthuis en een mestfabriek mogelijk te maken. Ze probeerde zelfs te voorkomen dat bewonersvereniging Behoud de Parel een rechtszaak kon beginnen. De Raad van State heeft de gemeente daarvoor op de vingers getikt. De gemeente heeft geen onderzoek gedaan naar de effecten op het milieu. De Nationale ombudsman constateerde dat de gemeente het onderzoek naar de volksgezondheidsrisico’s niet grondig heeft gedaan. Dat was aan dovemansoren gericht; de burgemeester ging liever met de megastalondernemer op een reisje naar China om daar het megastalconcept te promoten.’
Thieme eiste onmiddellijke stopzetting van alle plannen voor megastallen (inclusief het Nieuw Gemengd Bedrijf) zolang geen duidelijkheid bestaat over de gezondheidseffecten. Harry van Bommel (SP) en Dion Graus (PVV) zaten min of meer op dezelfde lijn. De bijdrage van André Bosman (VVD) valt als volgt samen te vatten: ‘De VVD is voor de vrije markt, dus de VVD is vóór het Nieuw Gemengd Bedrijf.’ Jaco Geurts (CDA) onthield zich van een oordeel over het Nieuw Gemengd Bedrijf, hoezeer anderen hem daartoe ook probeerden te verleiden: ‘Wij gaan daar niet over.’ Ook Henk Leenders (PvdA) benadrukte de autonomie van gemeente en provincie. Maar in tegenstelling tot Geurts maakte Leenders wel duidelijk dat zijn partij megastallen ‘niet wenselijk’ acht. Voor D66 geldt hetzelfde. Aan het Nieuw Gemengd Bedrijf wilde woordvoerder Gerard Schouw evenwel geen woorden vuil maken: ‘Er lopen nog verschillende juridische procedures rondom de vergunningverlening voor de bouw van deze stal. Het is de vraag wat de Kamer daaraan kan doen tijdens die juridische procedures.’
En de verantwoordelijke staatssecretaris, Sharon Dijksma (PvdA)? Ook zij zweeg over het Nieuw Gemengd Bedrijf. Omdat alle procedures nog lopende zijn en omdat het Rijk in dezen geen partij is. Wel beklemtoonde ze dat ook het kabinet geen verdere industrialisering van de veehouderij wenst. Deze zomer komt ze met een wetsvoorstel dat die industrialisering moet tegengaan. 
Resumerend: met uitzondering van de VVD en mogelijk het CDA, dat zoals zo vaak een onduidelijke middenpositie inneemt, is iedereen tegen megastallen, inclusief de staatssecretaris en inclusief het kabinet. Niet onwaarschijnlijk is dat binnen afzienbare tijd een wet het licht ziet die paal en perk stelt aan megastallen. Dus geen megastal (in de vorm van het Nieuw Gemengd Bedrijf) in Grubbenvorst? Nee, dat zou een verkeerde conclusie zijn: zowel het kabinet als een Kamermeerderheid lijkt vooralsnog niet bereid de komst van het Nieuw Gemengd Bedrijf tegen te gaan. Samen hopen ze stilletjes dat de Raad van State de kastanjes voor hen uit het vuur haalt en het Nieuw Gemengd Bedrijf onderuit schoffelt. Ik hoop met hen mee – iets minder stilletjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten