maandag 2 februari 2015

Ingezonden – Gasthoês

Van Jan Duijf (Kloosterstraat te Horst) ontving Horst-sweet-Horst een ingezonden bijdrage over de gemeentelijke plannen met cultureel centrum ’t Gasthoês:
Het Gasthoês is een Gasthoês is een Gasthoês

Het onderstaande is een reactie op de uitspraken van wethouder Van Rensch in de commissie Samenleving (klik hier).

Een herberg is een bedrijf dat tegen betaling de mogelijkheid tot eten, drinken en overnachten biedt. Tegenwoordig noemt men dat hotel of pension. Iemand herbergen betekent iemand onderbrengen. In een modernere betekenis wordt herberg ook wel als synoniem voor café of kroeg gebruikt. Voor beide opvattingen geldt: niet van toepassing op het Horster Gasthoês. Het  Gasthoês is bedoeld als cultureel centrum. En dat is geen herberg. Er is trouwens niets op tegen dat men in het Gasthoês straks lekker kan eten en drinken. Ook dat is cultuur.

Terecht dat wethouder Van Rensch afstand neemt van Herberg de Troost: de inspiratiebron niet gelijk stelt aan wie straks bepaalt wat er in het cultureel centrum gaat gebeuren. Ik begrijp ook dat de gemeente bestaande organisaties, voorzieningen en verenigingen in het gebouw onder wil brengen. Het gaat allemaal een lieve duit aan belastinggeld kosten. Compromissen moeten worden gesloten. De gemeentestukken maken dat duidelijk. En ja: Burgemeester en Wethouders mogen een voorkeur hebben. Het is de Gemeenteraad die besluit.

Persoonlijk denk ik dat het nieuwe Gasthoês een kwaliteitsverhogende impuls kan zijn voor het Horster culturele leven, met een uitstraling naar de hele gemeente Horst aan de Maas. Dat ons gemeentebestuur zijn nek hiervoor uitsteekt, vind ik moedig en lovenswaardig. Het is ook minder vanzelfsprekend dan menigeen denkt. Er ligt wel degelijk een visie aan ten grondslag. En die biedt gelukkig voldoende ruimte voor initiatieven uit de bevolking zelf.

Kortom: de wethouder doet zichzelf en zijn beleid tekort door het herbergsymbool te blijven gebruiken als hij een cultureel centrum bedoelt. Het werkt alleen maar misverstanden en onduidelijkheid in de hand.

Jan Duijf  Kloosterstraat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten