maandag 2 februari 2015

Top 5 – Boomspiegels rondom de Sevenumse parochiekerk

Ik zal het maar eerlijk zeggen: de afgelopen jaren heb ik me wat zorgen gemaakt om de Sevenummers. Zó tam, zó gewillig, zó gelaten: alles lieten ze maar over zich heen komen. Waar waren hun strijdbaarheid en hun spreekwoordelijke waersigheid in vredesnaam gebleven? Eeuwenlang stond Sevenummer zijn gelijk aan dwars zijn, tegen de keer in zijn. En ineens was die zo karakteristieke grondhouding verdwenen. Lieten ze zich zomaar piepelen, met als triest dieptepunt de annexatie door Horst, vijf jaar geleden: mak als lammetjes legden ze hun hoofd op het hakblok.
Gezien het voorgaande begrijpt u dat ik een juichkreet niet kon onderdrukken toen Dagblad De Limburger vrijdag berichtte dat Sevenum eindelijk weer eens in de contramine is. Het Sevenumse kerkbestuur ziet samenvoeging (‘clustering’) met een aantal Horster parochies niet zitten en heeft zijn hakken in het zand gezet. Zo ken ik mijn Sevenummers weer! Aan een ingehuurde mediator de schone taak de plooien weer glad te strijken. Vol verwachting zie ik uit naar het vervolg.
Iets van de Sevenumse waersigheid komt ook tot uiting in de boomspiegels rondom hun Fabianus- en Sebastianuskerk. Voor de goede orde: de boomspiegel is het stuk grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Boomspiegels heb je in tal van soorten en maten, maar de boomspiegels rondom een gebouw, en zeker een kerkgebouw, kenmerken zich doorgaans door uniformiteit – let er maar eens op. Zie bijvoorbeeld de boomspiegels rondom de Sint-Lambertuskerk in Horst.
Sevenum daarentegen kent een ongekend groot aantal verschillende boomspiegels rondom de Fabianus- en Sebastianuskerk. Zo’n groot aantal zelfs dat het samenstellen van een Horst-sweet-Horst top 5 van boomspiegels rondom de Sevenumse parochiekerk bepaald geen sinecure was. Desondanks is het me gelukt. Komt-ie:

5.
De klassieker onder de boomspiegels: vierkant. Opstaande rode klinkers markeren de grenzen van deze boomspiegel.

4.
Nog zo’n klassieker: de ronde boomspiegel, bij de Sevenumse parochiekerk omgeven door hetzij kinderkopjes hetzij rode klinkers. 

3.
Minder gebruikelijk edoch niet zeldzaam: de langwerpige boomspiegel. Boomspiegologen wordt het overigens droef te moede van borden en palen in de boomspiegel. 

2.
De gloriedagen van de vijfhoekige boomspiegel (die je met enige fantasie ook als ‘stervormig’ zou kunnen omschrijven) liggen helaas alweer ver achter ons. Des te mooier om er in Sevenum een aan te treffen. Koesteren!  

1.
Sevenumser dan deze vind je ze niet. Elk woord dat ik er verder aan zou wijden zou afbreuk doen aan deze unieke boomspiegel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten