maandag 5 oktober 2015

Klein mysterie 676 – Container

Nu de (rijks)overheid toch voor tientallen miljoenen aan kunst aan het spenderen is, kunnen er misschien ook wel enkele duizenden of desnoods tienduizenden euro’s af voor deze container.
Gisteren aangetroffen voor een loods aan de Energiestraat in Horst, zich vandaag mogelijk alweer elders bevindend. Wat een ding! Zet ’m in een museum en hij steelt gegarandeerd de show. Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zinken erbij in het niet – en dat is nu eens niet ironisch bedoeld.
In de container zijn raadselachtigheid en pure schoonheid verenigd. Hij roept niet alleen vragen op, er valt ook volop esthetisch genoegen aan te beleven. Kun je nog meer verlangen van een kunstwerk?
Alleen etiketten / Nur Etiketten / Etiquettes seulement. Prachtige, fijne, waarschijnlijk ooit helderwitte letter. En dat in drie talen, aan alle vier de containerzijden, in meer of mindere mate gecorrodeerd. Maar hoezo Alleen etiketten? En hoezo Geen afval / Keine Abfälle / Pas d’ordures? Het ding is volgestouwd met afval van de meest uiteenlopende soorten! Wie neemt hier nu wie in de maling? In de verste verten ook geen etiket te bekennen. Al valt niet uit te sluiten dat dat in een dieprood verleden anders is geweest.
Maar dat dieprood is van vroeger. Zachtrood, plaatselijk neigend naar oudroze, is ervoor in de plaats gekomen. Precies de juiste kleur. Was ie diepblauw of oker geweest, had ik de container geen blik waardig gekeurd.
De corrosie verzwelgt zelfs de graffiti.
Staat het zachtrood uiteindelijk hetzelfde lot te wachten? En hoe erg is dat?
Corrosie of niet, hier staat wel één brok onverzettelijkheid.
Nee, deze jongen laat zich niet zomaar opzijzetten. Misschien is ie daarom in zo’n teerbesnaarde museale omgeving toch niet helemaal op z’n plaats. Een beeldenpark dan maar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten