maandag 26 oktober 2015

Klein mysterie 679 – Pisvlek

Wel godverdegodver, verschijnt er in het zo graffitiarme Horst eens een vermeldenswaardige muurkreet, heb ik ’m gemist en gaat Marieke Vullings ermee aan de haal! Uit haar column ‘Marieke ment’ in Hallo Horst aan de Maas van deze week (klik hier): 
‘Pisvlek. In grote zwarte letters staat het op de muur naast het bushokje geschreven. In eerste instantie las ik “PSV lek”. Aangezien ik geen verstand heb van voetbal, weet ik niet of deze classificatie juist is. Vaag meen ik me te herinneren dat er wel eerst PSV op de bakstenen stond. Iemand heeft echter de moeite genomen een “i” tussen de “p” en de “s” te proppen en er vervolgens het woord pisvlek van te fabriceren.’
‘De muur naast het bushokje.’ Dat kan in Horst slechts één muur zijn: Westsingel, de zijmuur van het voormalige onderkomen van Haegens Vastgoed, waarin nu Business Centrum Horst zetelt.
‘Eigenlijk is het gewoon graffiti’, zegt Marieke. Ze is er niet van gecharmeerd en vindt het opschrift lelijk, nutteloos en saai. ‘Lelijk is geen argument’, heb ik altijd geleerd. Verder is het een groot misverstand dat alles nut zou moeten hebben. En saai? Dat iets niet saai zou mogen zijn, is ook al zo’n onuitroeibaar misverstand. Bovendien heeft het wel wat: een PSV-aanhanger kalkt ‘PSV’ op die muur en een PSV-hater maakt er ‘PiSVlek’ van, argeloze voorbijgangers verbijsterd achterlatend en lokale columnisten aan het schrijven zettend. Teleurstellend is wel het gebrek aan originaliteit dat spreekt uit ‘PiSVlek’. ‘PiSVlek’ is namelijk een woord dat vooral op webfora regelmatig aan PSV wordt gerelateerd. Google er voor de aardigheid maar eens op. Drie voorbeelden:
  1. ‘PiSVlek heeft overigens patent op kleurloze middenvelders, lange traditie met Willy vd Kerkhof, Edward Linskens, Theo Lucius, Johann Vogel, Timmy Simons en Stijn Schaars.’
  2. ‘We zijn wel klaar met dat tikkie breed tikkie terug voetbal. De hele wereld heeft ons ingehaald, niet alleen die pisvlekken.’
  3. ‘Op zich was het best vreemd dat destijds Rosenborg-Aniks werd uitgezonden en niet Pisvlek-Dortmund.’
De aanbrenger van de muurkreet is dus op de automatische piloot gegaan. Wat zou het mooi zijn geweest als hij of zij had gepoogd het anti-PSV-repertoire verder uit te breiden. Zo heel moeilijk is dat niet. Wat dacht u van PuSVlek, PiSVloed, PiSVrijer (‘man die zijn seksuele bevrediging aan urine beleeft’) of PaSVorm? Of de mooiste van allemaal: PaSVeersloot (‘sloot waarin afvalwater door bacteriën gezuiverd wordt volgens het systeem van ir. A. Pasveer’)? 

Ach, het maakt allemaal geen ene fuck meer uit dus. We worden natuurlijk gewoon 3e wat ik na het drama PaSVeersloot uit al zeker wist.

Overigens ben ik van mening dat het beste nieuws van afgelopen week was dat de gemeente Horst aan de Maas vierhonderd extra vluchtelingen gaat huisvesten.

1 opmerking:

  1. Had het ook al gezien, er staat nu een grote PSV graffiti over en er komen ook steeds meer graffiti's langs de A73 en op het traject van Venlo naar Eindhoven. Ik vindt het ook leuk om te zien dat jij er mee bezig bent en het zou nog leuker zijn als je meer zou plaatsen over graffiti want er is nog veel meer te zien dan wat knullige taggjes.

    BeantwoordenVerwijderen