maandag 12 maart 2012

Klein mysterie 323 – Zigeunertypes (1)

In de lokale Plussupermarkt buitelt sinds kort een chimpansee aan een rekstok. Het beest staat garant voor uren kijkgenot. Elke dag weer. Bij zoveel souplesse verbleekt zelfs Epke Zonderland. Geweldig!
De aap voert zijn oefeningen niet uit op de broodbeleg-, de frisdrank- of de zuivelafdeling, maar bij het fruit. Om preciezer te zijn: boven de bananen. Want, zo wil het cliché, chimpansees leven van bananen. Waarbij gemakshalve wordt vergeten dat chimpansees óók leven van bladeren, noten, schors, stengels, insecten en vogeleieren. Volgens Wikipedia jagen volwassen mannetjes soms zelfs op kleinere apen, jonge antilopen, zwijnen en vogels. Kijk dus niet vreemd op als de Pluschimpansee zich eerstdaags vertoont op de vleeswarenafdeling. Al zou het wel zo gemakkelijk zijn als ie zich gewoon bij de bananen bleef ophouden. Zodat we dat cliché in stand kunnen houden.
Zoals chimpansees bananen eten, zo zijn blondjes dom, lopen Nederlanders op klompen,
zijn negers lui, eten Belgen uitsluitend friet, zijn Marokkanen crimineel, aanbidden Limburgers Wilders, pakken Polen onze baantjes af en zijn joden geldwolven met grote neuzen. En zigeuners? Zigeuners zijn dieven. Dat wisten we in Horst al sinds het weekblad Peel en Maas berichtte:
HORST – Dezer dagen werd door de politie alhier over de grenzen des Rijks uitgezet een troep zigeuners, die met beeren en apen het land afreisden. De uitgeleide van dit “langvingerig” volkje trok veel bekijks.’
Helaas dateert dit bericht van 15 september 1923. Negentig jaar geleden! Dan loop je natuurlijk het risico dat de Horstenaren van nu niet meer weten dat zigeuners dieven zijn.
Zoals zo vaak biedt de politie uitkomst. De politie is immers je beste vriend. Dus is de plaatselijke politie niet te beroerd ook nieuwe generaties Horstenaren in te peperen dat zigeuners dieven zijn. Iets minder expliciet dan Peel en Maas negentig jaar geleden, maar de goede verstaander heeft aan een half woord genoeg. Zo twitterde politievrouw Dana van Rens vorig jaar op 25 oktober: ‘Pas op: 2 zigeunervrouwen zijn actief met insluipingen in woningen in Sevenum. Als u ze ziet, bel ons!’
En opdat we het niet vergeten deed collega Hans van Vulpen er afgelopen zaterdag nog een schepje bovenop: ‘Opgepast! Vanmiddag 3 vrouwen (zigeunertypes) actief bij inbraken in appartementencomplexen in Horst. Bel 0900-8844 als je ze ziet.’
Het wachten is op een tweet waarin de nijvere dienders ons waarschuwen voor mannen (jodentypes) die op ons geld uit zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten