maandag 29 oktober 2012

Klein mysterie 391 – Kazerneplan (7)

1-4! Eén-vier! Hoewel iedereen het ontkent, kan Ton na nog een of twee keer verliezen z’n koffers gaan pakken. Zoals Glen De Boeck en Jan van Dijk eveneens hun koffers konden pakken. Lost het iets op? Geen fluit. Leidt het ontslaan van de trainer tot beter spel en meer punten? Nooit. Maakt Ton Lokhoff dan geen fouten en neemt hij dan geen onbegrijpelijke beslissingen? Natuurlijk wel. En natuurlijk zijn Ton Lokhoff, Glen De Boeck en Jan van Dijk niet onfeilbaar. Toch maak je mij niet wijs dat het telkens aan de trainer ligt dat VVV onderaan bungelt. ‘Een trainer is zo goed als z’n materiaal’, luidt een aloude voetbalwijsheid.
De harde kern, voor zover je daarover in het geval van VVV kan spreken, was zaterdag zo murw geslagen dat zelfs het ‘Hai-ke Berden, Hai-ke Berden, we worden kam-pi-oen’ achterwege bleef. Deze cynische klassieker refereert aan het waanidee van de voorzitter dat VVV op termijn om het kampioenschap zou moeten meespelen. Met Hai Berden raken we dan ook meer de kern van het probleem dan met Ton Lokhoff. Gezonde ambities prima, maar à la de verdediging bij de eerste twee goals van NAC wel graag met beide voetjes op de grond blijven.
Is het op het veld kommer en kwel, daarbuiten gaat het al niet veel beter. Eerst beklaagde Koning Hai zich over de trage voortgang van het Kazernekwartier, waarvan een nieuw VVV-stadion het hoofdbestanddeel moet vormen. Daarna deed z’n trouwe paladijn Hans Soentjens er nog een schepje bovenop. Hij verklaarde dat we qua architectuur en cradle-to-cradle-bestendigheid weinig van het nieuwe stadion hoeven te verwachten. Dubbelfunctionaris Soentjens deed die uitspraken in Dagblad De Limburger trouwens in z’n hoedanigheid van algemeen directeur van VVV en niet in die van projectdirecteur van MFC De Kazerne. Dat we het maar weten.
Om de bouw van het stadion mogelijk te maken speelt de gemeente Venlo voor bank. Ze loopt zo in uiterste instantie het risico voor veertig miljoen euro het schip in te gaan. Regio Venlo gaat nog een stap verder dan de gemeente Venlo en investeert voor vijftien miljoen euro in het kazerneterrein.
Dat viel althans op te maken uit een ingezonden bijdrage in Dagblad De Limburger van 13 april van Leon Litjens en Jan Loonen, de wethouders Economische Zaken van respectievelijk Horst aan de Maas en Venray. Ik had daar m’n vraagtekens bij en ik bleek niet de enige, de Horster SP stelde er zelfs schriftelijke raadsvragen over. Dat was op 23 april. En nu, een half jaar later, zijn, o godswonder, die vragen dan beantwoord. Even geduld en dan weten we ook nog hoe die antwoorden luiden.
In de raadsvergadering van 20 november kan dan eindelijk de diepgaande, fundamentele discussie losbarsten over de democratische controle van Regio Venlo, de bevoegdheden van die regio, de aan de bijdrage van vijftien miljoen verbonden voorwaarden, het besluitvormingsproces dat leidde tot de toekenning van de bijdrage et cetera. Al kan het natuurlijk ook dat het allemaal voor zoete koek wordt geslikt. Of dat de agenda weer eens veel te vol is en de discussie pas plaatsvindt op het moment dat het stadion er staat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten