maandag 19 november 2012

Klein mysterie 399 – Kazerneplan (9)

En zo valt Hai Berden langzaam van z’n voetstuk. Zelf noemt de VVV-voorzitter vandaag de berichten ‘voorbarig’ als zou een nieuw VVV-stadion annex evenementencentrum op het voormalige kazerneterrein in Blerick passé zijn. Toch lijkt het na de vorige week door hemzelf geforceerde breuk met de gemeente hoogst onwaarschijnlijk dat er op het kazerneterrein ooit een stadion zal verrijzen. Alles wijst erop dat Berden z’n hand gruwelijk heeft overspeeld en nu de weg aan het vrijmaken is voor z’n aftocht. Venlo letterlijk met de puinhopen achterlatend – de voorbereidende werkzaamheden voor de stadionbouw zijn in volle gang.
Het zwartepieten dat vorige week al begon, zal ongetwijfeld nog een tijdje aanhouden. Wie de schuld uiteindelijk ook in de schoenen geschoven krijgt, hamvraag blijft hoe het in vredesnaam mogelijk is dat de gemeente Venlo zich willens en wetens heeft overgeleverd aan een zakenman die een- en andermaal heeft bewezen dat hij een meester is in het bouwen van luchtkastelen.
Nou staat het iedereen vrij luchtkastelen te bouwen (een hobby waar ik persoonlijk ook veel genoegen aan beleef), maar het wordt anders als er overheidsgeld in het geding is. Van bestuurders mag je dan verwachten dat ze nuchter en met beide benen op de grond blijven. Het heeft er alle schijn van dat dat hier niet is gebeurd. En dat geeft te denken. Behoorlijk te denken. Want ze zadelen de stad en haar inwoners met nogal wat op.
Wat ook te denken geeft is dat veel van de verantwoordelijke vogels intussen zijn gevlogen: burgemeester Hubert Bruls naar Nijmegen, en de VVD-wethouders Mark Verheijen en Twan Beurskens naar respectievelijk Den Haag en Maastricht (zoals in Horst de voor de veel te dure Librije verantwoordelijke vogels intussen ook zijn gevlogen; zoals bij de provincie de meeste verantwoordelijke vogels voor de tientallen in de Innovatoren en de Floriade geïnvesteerde miljoenen intussen ook zijn gevlogen). En je zult straks zien: de gevlogen vogels vegen hun straatje schoon en hun opvolgers wassen hun handen in onschuld.
Interessant is wat er met de bijdrage van vijftien miljoen van Regio Venlo aan het Kazerneplan gebeurt. Ik roep nog even in herinnering wat de wethouders Leon Litjens (Horst aan de Maas) en Jan Loonen (Venray) in april schreven om die bijdrage te rechtvaardigen: ‘Bij het Kazerneterrein denk je snel aan de regionale voetbaltrots VVV. Maar voor ons is het Kazerneterrein zoveel meer dan alleen voetbal in enge zin. Juist voetbal is een middel waarbij ondernemers elkaar treffen en waar er nieuwe kansen ontstaan die voordelen opleveren. Kijk nationaal en mondiaal wat voetbalverenigingen qua promotie en naamsbekendheid betekenen voor een stad cq. regio en tot wat voor economische kansen dat leidt. Door VVV te laten spelen in het mfc bieden we VVV kansen om blijvend mee te draaien op het hoogste niveau met alle voordelen van dien.’
Je mag dus verwachten dat Regio Venlo zijn bijdrage aan het kazerneterrein intrekt. Al is het ook mogelijk dat de argumentatie wordt aangepast. Met bestuurders kun je alle kanten op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten